Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

3 beleggingen voor optimaal rendement

3 beleggingen voor optimaal rendement
20 feb 2018 om 15:14

Als Nederlanders kopen we meestal simpelweg de aandelen waarin we geloven. Op zich logisch, maar vaak loont het de moeite om verder te kijken of een alternatieve investering in gestructureerde producten tot een meer optimaal rendement kan leiden. Het kost een half uurtje, maar kan de kans op rendement substantieel vergroten, of zelfs tot een veel beter rendement leiden. Hoe het kan blijft gissen, maar op dit moment weten beleggers in Nederland de weg naar gestructureerde producten nog niet altijd te vinden. Bij onze oosterburen ligt dat geheel anders. 2 grote aanbieders daar zijn BNP Paribas en Commerzbank. Samen stellen ze meer dan 300.000 (!!) producten beschikbaar. Particuliere Duitse beleggers investeerden alleen al in hun producten meer dan €10 miljard. Wellicht behoort u na het lezen van dit artikel ook tot de selecte groep beleggers die de weg naar alternatieven wel weet te vinden. Ik beperk me nu tot een specifiek product en geef u 3 concrete beleggingen die nu actueel en interessant zijn: TomTom, ASML en Ahold.

Rendement Certificaten: ook winst als je het fout ziet
Zowel Commerzbank als BNP Paribas zijn actief in de uitgifte van zogenaamde Rendement Certificaten. De naam zegt het al een beetje, de kans op rendement is groter. Wel is het rendement gemaximaliseerd. De basis is relatief simpel: komt het aandeel tijdens de looptijd niet op de ondergrens, dan ontvang je een vaste uitkering. Het risico is dat de ondergrens wel geraakt wordt. In dat geval ontvang je na de peildatum de waarde van de aandelen retour. Zoals je in de grafiek hieronder ziet, verdien je dus zolang de aandelenkoers boven de rode lijn blijft. Je verdient als het aandeel stijgt, gelijk blijft en zelfs als het aandeel daalt. De daling mag alleen niet te groot zijn. Rendement Certificaten zijn gewoon via de beurs verhandelbaar bij bijvoorbeeld Binck, Alex of Degiro.

Voorbeeld: Koersverloop TomTom met niveau’s Rendement Certificaat 6/9,20

Karakteristieken waar je op moet letten bij het selecteren van een certificaat:

 • Looptijd: periode tot de peildatum
 • Rendementgrens: maximale uitbetaling
 • Ondergrens: niveau waarboven onderliggende waarde dient te blijven
 • Koers onderliggende waarde: aandeel of index waarop het certificaat is gebaseerd
 • Prijs: de prijs waartegen de certificaten te koop zijn

Belegging 1.

Commerzbank TomTom Rendement Certificaat 6,00/9,20
• ISIN-code: NL0012648505
• Einddatum: 21 september 2018
• TomTom: €8,00
• Prijs certificaat: €8,15
• Ondergrens: €6,00
• Bonusgrens: €9,20
Weblink

Ontwikkelingen TomTom
TomTom zag de winst in de afgelopen jaren dalen. Zo staat de consumententak (de kastjes & horloges) al tijden onder druk. Aan de andere kant blijft het Automotive segment groeien en weet TomTom steeds meer grote automerken aan zich te binden. (bijvoorbeeld VolVo, Toyota, Peugeot, Mercedes USA). Het gaat hierbij om toekomstige omzet met hoge marges, waarbij de kosten voor de baten uitgaan. Omdat TomTom hoofdzakelijk kosten in dollars maakt, profiteert TomTom in de huidge markt van een lagere dollar. Hoewel nu nog niet zichtbaar, kan de komende jaren de winst van TomTom substantieel groeien. Om deze reden en vanwege de grillige koersbewegingen van TomTom is het Rendement Certificaat een interessante. Als TomTom de komende 7 maanden niet onder de €6 zakt (een daling van 25%!), verdien je 13%. Geannualiseerd zelfs 22%.

TomTom Rendement Certifcicaat
Het Rendement Certificaat op TomTom kost nu €8,18 en keert over 7 maanden €9,20 uit indien TomTom in de tussenliggende periode geen aandelenkoers van €6,00 of lager kent: noteert TomTom in de tussentijd wel lager, dan is de uitkering de waarde in geld van TomTom’s slotkoers op 21 september 2018. De laatste keer dat de koers van TomTom onder €6,00 stond was in februari 2015. Naar beneden toe is de marge bijna 25%, waarmee de kans op een aantrekkelijk rendement van 13% groot is. In mijn optiek is dit certificaat een beter alternatief dan een belegging in de aandelen rechtstreeks.

Belegging 2.

BNP Paribas ASML Rendement Certificaat 115/168    
• ISIN-code: NL0012676258
• Einddatum: 21 december 2018
• ASML: 154,00
• Prijs certificaat: €152,50
• Ondergrens: €168
• Bonusgrens: €115
Weblink

Ontwikkelingen ASML
ASML kan met recht het pareltje van de Amsterdamse beurs worden genoemd. Het hightechbedrijf vaart wel bij “de wet van Moore”. Deze wet stelt dat de datacapaciteit van chips iedere 2 jaar verdubbelt. Chips worden daardoor steeds kleiner en krachtiger. Door de jaren heen lukte het ASML de concurrentie voor te blijven door nieuwe machines te introduceren die steeds dunnere structuren in chips kunnen aanbrengen. Dit door te werken met steeds kortere golflengten in licht. Voorheen betrof dit micrometers. Tegenwoordig gaat het om nanometers. De nieuwste technologie op dit gebied heet EUV en ASML werkt al weer aan een verbeterde technologie: High NA.  Alle grote chipfabrikanten (Intel, Samsung etc) in de wereld gebruiken de machines van ASML. Dit in combinatie met de wetenschap dat het gebruik van chips in de toekomst exponentieel zal toenemen, maakt ASML een heel interessante belegging. En verder:

 • Koopt voor €2,5 miljard eigen aandelen in. 4% van alle aandelen op de huidige koers.
 • Stabiele omzet uit onderhoud nu circa 25% van het geheel en groeiend.
 • Geen schuld.
 • Alle extra cash gaat naar de aandeelhouders.
 • ASML verwacht dat de groei komende decennium gaat aanhouden.

ASML Rendement Certifcicaat
Het Rendement Certificaat op ASML kost nu €152,50 en keert eind dit jaar €168 uit indien ASML in de tussenliggende periode geen aandelenkoers van €115,00 of lager kent. Het interessante is dat de certificaten nu dus minder kosten dan de aandelen zelf. De marge tot de ondergrens is ruim 25%. Indien het aandeel ASML het hele jaar boven €115 blijft, maak je dus 10% rendement.
Mocht ASML wel lager noteren, dan ontvang je de waarde van de aandelen op 21 december. Je betaalt dus minder voor het certificaat dan voor de aandelen en hoeveel het rendement gemaximaliseerd is, is de kans op winst groot doordat je zelfs kunt verdienen als de visie niet uitkomt. 1% per maand.

Belegging 3.

Commerzbank Ahold-Delhaize Rendement Certificaat 15,50/19,00 

• ISIN-code: NL0012648513
• Einddatum: 21 september 2018
• Ahold: €17,75
• Prijs certificaat: €17,40
• Ondergrens: €15,50
• Bonusgrens: €19,00
Weblink

Ontwikkelingen Ahold-Delhaize

Het aandeel Ahold-Delhaize presteerde in 2017 25% slechter dan de AEX. En ook in de eerste weken van 2018 behoort AD met een min van 3% tot de minder presterende aandelen binnen de AEX Index. Deze slechte koersprestatie is het gevolg van angst onder beleggers voor concurrentie, prijsdeflatie en dollarzwakte. Toch sluit dat beeld niet aan bij de cijfers die Ahold laat zien. Hieruit blijkt dat de omzet juist groeit, er geen prijsdeflatie heeft, maar wel dat Ahold nadeel ondervindt van de zwakkere US dollar. Wie kijkt naar waardering ziet dat Ahold relatief goedkoop is. Door de fusie met Delhaize bespaart Ahold stevig op kosten en dit vergroot de winstgevendheid. Met de overtollige middelen is Ahold een aandeleninkoopprogramma gestart ter grote van €2 miljard. De actuele marktwaarde is €22 miljard, dus dit betekent niet alleen dat er de komende tijd blijvend een grote koper in de markt is, maar ook dat waarderingsratio’s met bijna 10% zullen verbeteren.

Ahold-Delhaize Rendement Certificaat
Misschien niet zo spectaculair als TomTom, maar wel erg interessant is het Rendement Certificaat dat over 7 maanden €19 uitkeert als Ahold niet meer dan 12,5% aan koers verliest. Nu is Ahold ten eerste minder volatiel en defensiever van aard, maar ook het opkoopprogramma legt een extra fundament. Net als bij het ASML certificaat geldt ook hier dat de prijs van het Rendement Certificaat met €17,40 ruim onder de aandelenkoers ligt. 2% lager, maar aandeelhouders ontvangen dit voorjaar wel nog dividend, wat je met de certificaten niet krijgt. Die krijgen €1,60 meer retour dan de €17,40 die je nu betaalt, onder voorwaarde dat de aandelenkoers van Ahold niet €15,50 raakt. 9% in 7 maanden is voor de meeste beleggers een zeer aantrekkelijk rendement. In onze ogen zou je wanneer je van plan bent te investeren in aandelen Ahold, zeker ook dit certificaat als Alternatief moeten overwegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.