NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg dinsdag, 18 mei 2021 07:58

Burry short in Tesla

Anderhalve maand na datum worden de 13F-Filings in de VS vrijgegeven. Daarin staan de wijzigingen die grote hedge funds hebben doorgevoerd in hun portefeuilles. Het is vaak interessant te zien, alhoewel het natuurlijk al een tijdje geleden is, wat grote investeerders aan het doen zijn.

Waar leggen ze hun accenten, wat verkopen ze en waar zijn ze juist ingestapt? In een ander artikel hier zien we wat bijvoorbeeld George Soros gedaan heeft. Een andere interessante speler op de markt is Scion Capital, het hedge fund gerund door Michael Burry.

The Big Short

Burry maakte naam door groot tegen de huizenmarkt in te speculeren in 2006-2008 en verdiende daar een fortuin mee. Hij stond model voor de film The Big Short, waarin een hedge fund manager een soortgelijke bet doet.

Burry maakte ook naam de afgelopen maanden door zijn positie in Gamestop. Hij was er wel al vroeg uit, maar hij was onmiskenbaar één van de vroeg aanjagers van het aandeel. Later zei Burry dat de hoge aandelenprijs gekkenwerk was. Dat was het ook natuurlijk maar toch is Gamestop redelijk blijven hangen nu rond $160.

Het grote nieuws is dat Burry een enorme shortpositie in Tesla heeft genomen. In de media leest u dat hij, zoals in de tweet hieronder ook staat, $530 miljoen inzet op een daling van Tesla, maar dat is niet zo.

De berekening van dat bedrag komt doordat in de filing het aantal puts wordt vermenigvuldigd met de waarde van het aandeel. Burry bezit 8001 puts. Dat geeft hem het recht om 8001 * 100 aandelen Tesla te verkopen tegen een bepaalde prijs.

Afbeelding

Die 800100 aandelen zijn op moment van registrering (31 maart) $530 miljoen waard. Zo komt men dus aan dat bedrag. Echter: er is niet bekend wanneer hij iets gekocht heeft en niet wat hij gekocht heeft: geen uitoefenprijs en geen afloopdatum.

Positie veel minder waard

In werkelijkheid zit de situatie dus anders in elkaar. Burry zal ongetwijfeld out-of-the-money puts hebben gekocht. Stel dat hij een OTM put op $10 heeft gekocht, dan kost de investering hem $8 miljoen. Nog steeds een hoop geld om in één enkele optieserie (of verschillende) te steken, maar geen $530 mln.

Geen goed nieuws voor Tesla

Dat neemt niet weg dat het voor Tesla, dat al in een lelijke downtrend zit sinds de slotkoershigh op 25 januari van $883, geen goed nieuws is. En de reputatie van Burry is enorm, maar hij heeft geen glazen bol, evenmin als iemand anders.

Niettemin is de waardering van Tesla als aandeel nog steeds bizar te noemen. In het Lynx beleggersdebat van 17 februari dit jaar, u kunt dat zien in onderstaand filmpje, leg ik uit hoe dat mechanisme heeft gewerkt bij Tesla.

Tesla is enorm gehypet vorig jaar. Enerzijds door de enorme toestroom van momentum beleggers, die Tesla als populaire naam kochten via vooral call opties, anderzijds aangejaagd door bijvoorbeeld figuren als Cathie Wood en Elon Musk zelf, die bij elke 50 miljard market cap extra weer een bak nieuwe aandelen kreeg.

Het aandeel is in 2020 700% gestegen en was in haar eentje meer waard dan de 9 grootste andere autofabrikanten bij elkaar.

Inmiddels is de marktkapitalisatie van Tesla weer onder de $600 mrd ($576 mrd) maar zoals altijd ging de hype nog even iets verder dan je je kon voorstellen want op een gegeven moment was Tesla dus bijna $900 miljard waard.

Wat Musk heel goed gedaan heeft, en daar zal hij nog veel plezier van hebben, is dat ze op het hoogtepunt van de gekte nieuwe aandelen uitgegeven hebben. Dat gebeurde op een wat stiekeme manier: een tiental banken kregen het recht om in de open markt aandelen Tesla te verkopen.

Begin september 2020 verkocht Tesla zo voor $5 miljard aan nieuwe aandelen (range $450-500) maar ook begin december kregen diezelfde banken opdracht nog eens voor $5 miljard aan stukken te verkopen (range toen $600-650). Dat leverde dus in totaal $10 miljard op.

En dat op een gemiddelde aandelenkoers (laten we zeggen $550) die 6,5 keer hoger lag dan de aandelenkoers van begin 2020.

Hype is (even) over

Inmiddels is de ergste hype achter de rug. Tesla zit al eventjes in een bearmarket, noteert 35% onder de hoogste koers en is uiteraard ook onderdeel van de rotatie vanuit techaandelen naar cyclische aandelen.

Tesla's grootste fan, Cathie Wood, die, eerlijk is eerlijk, de stijging in Tesla goed voorspelde, kwam opnieuw met een hallucinerend koersdoel van $3000 dat dan eind 2025 op het koersenbord zou moeten staan.

Musk is ondertussen vooral met crypto's in de weer en gebruikte een deel van de inmiddels riante cashpositie van Tesla om daarvan bitcoins (rond $38K) te kopen. Alles wat Musk zegt wordt meteen omgezet in daden door de bitcoingemeenschap en Tesla boekte even later dan ook een winst van $100 mln door een klein deel ervan te verkopen.

Hoe het nu verder gaat?

De gok van Burry, want dat is het natuurlijk als je ze groot inzet op een daling met putopties, kan ook verkeerd uitpakken. Dan is Burry een hoop geld kwijt. Vergeet niet dat het opzetten van een dergelijke trade het aandeel ook onder druk zet: Burry koopt de opties van optiehandelaren die als hedge het aandeel Tesla moeten verkopen.

Wanneer Burry straks, mocht hij al in the money zijn met zijn opties, winst willen nemen dan geeft dat het omgekeerde effect: hij moet dan zijn putopties verkopen aan de optiehandelaren, die als hedge dan weer aandelen Tesla gaan kopen.

Voor ons, als huis, tuin- en keukenbeleggers blijft dit natuurlijk een fantastisch schouwspel en heel interessant om te zien hoe de grote jongens in de VS hun reputatie op het spel zetten door heel groot in te zetten op een bepaalde richting.

Klein meedoen kan nog steeds, maar vergeet niet dat de melding van Burry van voor 31 maart (koers toen $668) is, hij zit dus al een tijdje goed en wie weet is hij er ook al weer met een flinke winst uitgestapt.

Disclaimer: Inberg had een shortpositie in Tesla ten tijde van het Lynx debat maar inmiddels is deze naar tevredenheid afgewikkeld.


Bent u al lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Elke zaterdagochtend om 07.00 uur verschijnt ons nieuwe online beursmagazine boordevol kooptips, achtergrondinformatie, interviews en verdere wetenswaardigheden die u als belegger eigenlijk niet mag missen.

Het lidmaatschap kost €99 per jaar. Hier kunt u een gratis exemplaar inkijken (na registratie) en via deze link kunt u zich bij ons aansluiten.

De Aandeelhouder TV

augustus 12, 2022

Beurzen zitten in bear market rally

augustus 12, 2022

SHELL met Stip – 11aug22

augustus 12, 2022

Adempauze AEX bulls – 12aug22

augustus 12, 2022

Ahold, Aegon, Ebusco, Coinbase, Nvidia en PostNL onder de loep! | De Aandeelhouder Podcast Afl. 82

Columns

Nieuw
12 aug 14:15 Redactie

Euronext: Nieuwe AEX ESG index opgericht

12 aug 13:27 Coinmerce

Wekelijkse cryptonieuws: Ethereum Merge door de laatste testfase

12 aug 07:55 Van Eck

Uitgestelde transitie Ethereum blijkt kostbaar

11 aug 11:04 Redactie

Vertrouwen beleggers weer in de lift

10 aug 14:45 Jordy Beuving

Cryptobeurs Coinbase: van geld verdienen naar geld verbranden