Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

2021: een terugblik op crypto-gebeurtenissen

2021: een terugblik op crypto-gebeurtenissen
4 jan 2022 om 16:05

Het jaar 2021 is ten einde gekomen, en het is in alle opzichten een hectisch jaar geweest. Covid-19 domineerde dit jaar, net als in 2020. Het deed de economie pijn, maar wat nog belangrijker is, is dat de geestelijke gezondheid van veel mensen er ook onder lijdt. De invloed van deze ziekte werd steeds duidelijker in 2021, maar dat betekent niet dat er in dat jaar geen prachtige dingen zijn gebeurd.

De crypto-industrie was er een die dit jaar echt van de grond kwam. Niet alleen de koerswaardes van verschillende cryptocurrencies schoten dit jaar omhoog, maar ook het aantal crypto-gerelateerde bedrijven, evenals hun inkomsten, schoten omhoog. Voor degenen met een zwak hart kan het echter toch een minder plezierig jaar zijn geweest, want 2021 was een jaar van pieken en dalen voor cryptocurrency.

We kregen zowel het goede nieuws te horen dat Tesla Bitcoin accepteert als betaalmiddel, als het negatieve nieuws dat het niet lang daarna werd stopgezet. Bitcoin (BTC) is van 63.000 dollar naar 30.000 dollar gegaan, dezelfde prijs als aan het begin van het jaar. In ieder geval is er veel gebeurd in 2021, dus blijf verder lezen om achter dit overzicht te komen.

Eerste kwartaal

Bitcoin (BTC) begon 2021 met een steile stijging van 33% in slechts 8 dagen. Op 1 januari stond de prijs op $30.000, en iets meer dan een week later was de prijs gestegen naar $40.000, een nieuw hoogtepunt. De toon voor 2021 was gezet.

Tesla CEO Elon Musk voegde eind januari zelfs #bitcoin toe aan zijn Twitter profiel. De cryptomarkt plukte de vruchten van dit “nieuws”, want in februari begon een nieuwe stijging. De prijs steeg naar 57.000 dollar, terwijl ook andere munten eerdere records verbrijzelden.

Deze stijging werd aangewakkerd door de veel grotere aankondiging van Tesla in februari. Het bedrijf voor elektrische voertuigen zei dat het $1,5 miljard in Bitcoin heeft geïnvesteerd.

Bitcoin bereikte een nieuwe all-time high van $61.000 in maart, maar de focus lag vooral op NFT’s. De allereerste tweet werd geveild als een NFT door Jack Dorsey, en Beeple verkocht een NFT voor een recordbedrag van $69 miljoen. De crypto-sector kreeg eind maart nog drie belangrijke nieuwtjes.

Tesla zei dat het Bitcoin zal beginnen te accepteren als een vorm van betaling voor zijn voertuigen, maar dat de BTC niet zou worden omgezet in fiat valuta. PayPal kondigde het debuut aan van een betaaldienst waarmee klanten kunnen betalen met Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash, en Visa kondigde een samenwerking aan met Crypto.com. In één klap waren drie van ’s werelds topbedrijven bezig met crypto!

Tweede kwartaal

De prijzen van Altcoins explodeerden in het tweede kwartaal van 2021, terwijl Bitcoin stabiel bleef op 60.000 dollar. De twee titanen, Bitcoin en Ethereum, haalden dit echter later weer in. Coinbase werd een beursgenoteerd bedrijf op 14 april, en BTC en ETH schoten omhoog in afwachting van de aankondiging. BTC bereikte een nieuw hoogtepunt van $63.500 op 13 april.

Een minder positieve nieuwsaankondiging uit China ontsierde de maand april echter: mining werd verboden. De Bitcoin-prijs zakte naar $50.000 kort na de Coinbase IPO, met een korte comeback naar $58.000 eind april. Dogecoin (DOGE), daarentegen, had alle ogen op zich gericht op dat moment.

DOGE had een bizarre stijging eind april en begin mei, aangewakkerd door de opmerkingen van Elon Musk. Veel mensen grapten op Twitter dat DOGE naar $1 zou gaan, maar dit bleek vervolgens steeds dichterbij te komen. Op 7 mei bereikte DOGE een all-time high van $0,67. De prijs van DOGE, evenals de rest van de cryptomarkt, kelderde kort hierna.

Tesla is volgens Elon Musk gestopt met Bitcoin als betaalmiddel omdat het zich zorgen maakt over de levensvatbaarheid op lange termijn. Bitcoin was eind mei 35.000 dollar waard. De neerwaartse trend hield in juni aan. De stemming op de markt was somber, hoewel er enkele lichtpuntjes waren.

De president van El Salvador, Nayib Bukele, had verklaard dat Bitcoin geaccepteerd zou worden als legaal betaalmiddel. El Salvador zou het eerste land zijn dat Bitcoin als betaalmiddel accepteert. Tesla zal Bitcoin-betalingen accepteren zodra blijkt dat miners zijn overgestapt op hernieuwbare energie, aldus Elon Musk. De lichtpuntjes waren echter onvoldoende voor koersstijgingen, en juli zou zelfs een nog slechtere maand worden.

Derde kwartaal

Het derde kwartaal kende een wankele start, waarbij Bitcoin een nieuw dieptepunt voor 2021 bereikte. De prijs was ruwweg $30.000 in juli, hetzelfde als aan het begin van 2021. Ethereum, daarentegen, presteerde goed toen de London hard fork naderde, een netwerkupdate die de transactiekosten zou kunnen verlagen. Nadat Elon Musk eind juli zijn optimisme uitsprak over de groene toekomst van Bitcoin, steeg de prijs van de cryptocurrency tot boven de 40.000 dollar.

Augustus was een groene maand, met marktbrede winsten en een high boven de $50.000, maar de primaire aandacht ging opnieuw uit naar NFT’s. NFT-markten zoals OpenSea zagen recordvolumes, terwijl NFT-collecties zoals Bored Ape Yacht Club en Crypto Punks torenhoge waardes zagen.

Met zijn enorme groei heeft de cryptocurrency Solana (SOL) ook veel aandacht gekregen. De munt steeg in slechts één maand met bijna 450 procent, van $35 begin augustus naar $190 begin september.

El Salvador deed begin september zijn eerste Bitcoin-investering. Het land kocht 200 Bitcoins, die op dat moment een waarde hadden van 9,5 miljoen dollar. De BTC-koers steeg in september tot 52.500 dollar, maar eindigde de maand iets lager op 44.000 dollar. Er werd reikhalzend uitgekeken naar oktober, aangezien eerdere ervaringen hebben uitgewezen dat oktober een zeer uitstekende maand is voor cryptocurrencies.

Vierde kwartaal

Begin oktober werd duidelijk dat de forse dalingen eerder van het jaar nog geen bewijs waren van een langdurige bear market, zoals we zagen na de crypto-mania in 2017. Oktober was een bullish maand, met Bitcoin (BTC) die een recordhoogte van $ 66.000 bereikte. De lancering van de eerste Bitcoin futures ETF in de Verenigde Staten was het grootste nieuws van de maand. Vanaf 21 oktober kon Bitcoin indirect worden verhandeld op de belangrijkste Amerikaanse beurzen.

Bitcoin bereikte zijn hoogste piek ooit op 8 november als gevolg van al het grote nieuws in de weken en maanden daarvoor, $68.000 om precies te zijn. El Salvador kondigde in dezelfde maand ook plannen aan om een “Bitcoin City” op te richten, een stad die volledig draait om Bitcoin en Bitcoin-betalingen. Desondanks stond de Bitcoin-prijs eind november op 57.000 dollar, een daling van 11.000 dollar ten opzichte van de piek.

De bezorgdheid over de rentetarieven die gepaard gaan met een historisch hoge inflatie domineerde de laatste twee maanden van het jaar. Hoge rentetarieven worden vaak beschouwd als een negatieve indicator voor investeringen, en de markt reageerde door te verkopen. Intussen was de “metaverse” in opmars.

Facebook kondigde eind oktober zijn rebranding naar Meta aan, met als doel de virtuele wereld uit te bouwen. Cryptocurrencies zoals Decentraland (MANA) en de Sandbox (SAND) explodeerden in waarde, en de Metaverse werd het nieuwe buzzword in de cryptowereld.

In december bleven Bitcoin en de meerderheid van de altcoins echter in waarde dalen, waardoor de Metaverse weer in de schaduw verdween. Angst voor een waarschijnlijke trendbreuk domineerde de maand december. Veel mensen betwijfelden of Bitcoin zijn bull-run tot eind 2021 zou kunnen voortzetten, toen het door cruciale steunniveaus barstte.

Conclusie

Het jaar 2021 was een keerpunt in de cryptowereld. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, beginnen overheden hun beperkingen te verscherpen. Te veel regulering belemmert de kern van crypto, namelijk een vrije betalingsinfrastructuur.

Desondanks lijken mensen te begrijpen dat cryptocurrency het potentieel heeft om het geld van de toekomst te zijn, aangezien Bitcoin dit jaar met ongeveer 50% is gestegen en veel andere cryptocurrencies met nog veel meer zijn gestegen.

We zijn benieuwd hoe 2022 zal verlopen na een tumultueus jaar in 2021. We anticiperen ook op alle nieuwe ontwikkelingen in 2022, want die zullen er ongetwijfeld zijn.

Over het algemeen heeft de wereld een tragisch jaar achter de rug, maar crypto heeft een fantastisch jaar achter de rug. Laten we hopen dat volgend jaar een fantastisch jaar wordt voor beide. In ieder geval zullen wij terugkomen om je op de hoogte te houden van het belangrijkste cryptocurrency-nieuws.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.