Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

11% in 3 maanden met Galapagos

11% in 3 maanden met Galapagos
13 jul 2020 om 11:51

Aandelenkoers: €170,00

Aandelenmarkten herstelden vanaf de bodem in maart stevig. De NASDAQ noteert zelfs op het hoogste niveau ooit. Dat roept natuurlijk vragen op. In de VS komen er dagelijks vele duizenden nieuwe gevallen van coronabesmetting bij. In Portugal zijn er weer steden in  Lock Down. In Nieuw-Zeeland, dat schoon was, zijn er nieuwe gevallen. Het IMF sombert daardoor over de groei en is van mening dat er (te)veel optimisme in de koersen zit.

De recente cijfers over de werkgelegenheid en bijvoorbeeld het herstel van consumentbestedingen laten zien dat er sprake lijkt van een sterker dan verwacht herstel. Dit in combinatie met het beleid van Centrale Banken wereldwijd die geld printen alsof er geen morgen meer komt brengt nu in ieder geval (tijdelijk) rust en hogere niveaus op de beurs. De onzekerheden blijven natuurlijk groot en niemand kan op dit moment goed de lange termijn gevolgen inschatten. Centrale banken en overheden zetten wel alles op alles om de gevolgen van de Corona pandemie te beteugelen.

De aandelenmarkt in de breedte zit nog in een periode van hoge volatiliteit. De VIX, een bewegingsgraadmeter op aandelen, noteerde gemiddeld op 34 in het tweede kwartaal, vergeleken met een gemiddelde stand sinds 1990 van net onder de 20. (bron: reuters). Beleggers die gebruik maken van derivaten en gestructureerde producten kunnen daar hun voordeel mee doen. De bewegelijkheid van de onderliggende waarde beïnvloedt de prijs van deze instrumenten. De huidige prijzen van rendement certificaten bieden interessante kansen in onze ogen vanwege de hogere bewegelijkheid. Het aandeel Galapagos past wat ons betreft uitstekend in de plaatje.

Het bedrijf

Het in 1999 opgerichte Galapagos gevestigd in Mechelen onderzoekt en produceert medicijnen tegen onder andere reuma en auto-immuunziektes. 15 jaar geleden ging Galapagos naar de beurs op een emissieprijs van € 7 per aandeel met in totaal 3 miljoen uitgegeven aandelen. Inmiddels ligt de waarde van het bedrijf op bijna € 12 miljard en een aandelenkoers van € 178.

Met de initiële € 21 miljoen kon Galapagos studies naar potentiële geneesmiddelen zoals ‘JAK-remmers’ starten. JAK-eiwitten zorgen voor de overdracht van een signaal waardoor het immuun-systeem geactiveerd wordt. Wanneer je het eiwit als het ware lam kunt leggen zou dit kunnen werken als oplossing voor auto-immuunziekten, waarbij het afweersysteem te actief is en lichaamseigen cellen als ‘vreemd’ beschouwd en deze cellen aanvalt. Met GLPG634 (het latere Filgotinib) was het raak. In het lab werden succesvolle tests waargenomen en ook de eerste dierproeven vielen zeer gunstig uit. De vondst van het molecuul bleek de start van het miljardenbedrijf dat Galapagos nu is.

Medicijnen en fase 3 studies

Aan het einde van de zomer verwacht Galapagos groen licht te ontvangen van de Amerikaanse Food & Drug Agency voor Filgotinib. Filgotinib wordt dan officieel als medicijn geregistreerd en vangt de commerciële fase aan. Initieel wordt de goedkeuring verwacht in de VS gevolgd door de goedkeuring in Europa en Japan in de tweede helft van het jaar.

In eerste instantie zal Filgotinib toegepast worden als middel tegen reuma maar het blijkt ook goed te werken tegen ontstekingsziektes aan de darmen (bron: Gilead). Er bestaat altijd het risico dat de toezichthouder geen toestemming verleent. Dusver geven de resultaten daar geen aanleiding voor. Echter heerst er ook competitie in de markt. Abbvie ontwikkelde haar eigen JAK-remmer en verkoopt sinds oktober haar medicijn onder de naam Rinvoq. Galapagos CEO Van de Stolpe is ervan overtuigt dat zijn kandidaat medicijn wellicht beter is.

Waarde

In 2019 sloot Galapagos een deal met Gilead Sciences over het medicijn Filgotinib. Gilead betaalde initieel € 4,5 miljard voor de commerciële rechten van Filgotinib in de VS en kreeg ook nog opties op alle kandidaat medicijnen in de huidige pijplijn van Galapagos. Hiervoor moet Gilead aan Galapagos 20-24% van de omzet afstaan. De deal staat voor 10 jaar. Galapagos spekte haar oorlogskas door zogezegd haar omzet vooruit te halen. Momenteel staat er op de balans van Galapagos € 5,7 miljard aan cash (bron: Jaarverslag Galapagos) wat een waarde van ruim € 90 per aandeel vertegenwoordigt. Tijdens de daling in maart noteerde het aandeel Galapagos op haar laagst € 134. Verder interessant te melden dat Gilead vorig jaar nieuwe aandelen voor kocht voor € 140.

Rendement Certificaat Galapagos

Zoals benoemd kunnen rendement certificaten een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op Galapagos biedt bijvoorbeeld 11,5% potentieel rendement voor de komende 3 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvang je na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. Je loopt dus wel risico, want als een aandeel fors daalt, zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Galapagos een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 18 september 2020. Dat is over 3 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 130,00. Een marge van 23% en een koersniveau dat zelfs tijdens de coronadip van afgelopen maart niet werd bereikt.

De prijs van dit rendement certificaat vergt wel een grotere investering vergeleken met de aandelenkoers: € 204,00. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 3 maanden ook boven de ondergrens van € 130,00 blijft, ontvang je in september een uitkering van €228,00. Dus € 24 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van ruim 11%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 3 maanden. Daarbij biedt de marge van 23% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €228,00 krijg de belegger niet irrelevant hoe hoog Galapagos op 18 september 2020 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geef je dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 3 maanden maar boven de ondergrens van € 130,00 blijft. Daaronder loop je hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat Galapagos de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat je na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van Galapagos die dag. Wie reeds in aandelen Galapagos belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat Galapagos – NL0014479396 (bron: BNP Paribas)

Prijs: €204,00

Einddatum: 18 september 2020

Ondergrens: €130,00

Maximale uitbetaling: €228,00

Matthijs Kok en Albert Jellema zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en hebben een zakelijke positie in Galagagos.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, Jaarverslag 2019 Galapagos, Marketscreener en Gilead Investor Relations.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.