Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX herstelt na uitstel van deadline voor Amerikaanse tarieven

AEX herstelt na uitstel van deadline voor Amerikaanse tarieven
12 jul 2025 om 10:29

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week gestegen, nadat de deadline voor de Amerikaanse importheffingen werd uitgesteld tot 1 augustus.

Op een slot van 921,49 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis bijna 1,5 procent. Een week eerder sloot de index op 908 punten, toen een verlies van 1,3 procent.

Hoewel er momenteel weer veel berichten zijn over de handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump, lijken beleggers die nieuwsstroom een beetje naast zich neer te leggen, volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “Het is een zich herhalend verhaal, en de heffingen worden steeds uitgesteld. Beleggers vinden het wel prima zo.”

Trump stuurde afgelopen week tientallen handelspartners een brief, met daarin de tarieven die ze vanaf 1 augustus moeten gaan betalen, tenzij er een handelsdeal wordt gesloten.

De heffingen variëren van 25 procent voor bijvoorbeeld Zuid-Korea en Japan tot zelfs 50 procent voor Brazilië. Op de valreep kreeg Canada op vrijdag ook nog een heffing van 35 procent om de oren, wat richting het weekend voor wat meer nervositeit zorgde onder beleggers, maar geen grote paniek veroorzaakte.

En in een interview met NBC News zei Trump donderdag ook te overwegen om importtarieven van 15 tot 20 procent te hanteren voor de meeste andere handelspartners.

“We worden er een beetje moe van. Echte nieuwswaarde heeft het bijna niet meer. Ja, de tarieven gaan omhoog om inkomsten te genereren voor de fiscale plannen van Trump. Nee, de impact zal waarschijnlijk niet zo groot zijn als gevreesd”, volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

“De groei zal misschien afnemen en de inflatie iets langer hoog blijven, maar het is in ieder geval niet zo dramatisch als begin april werd gevreesd”, aldus Wiersma.

Wellicht belangrijker voor de markt was afgelopen week het decreet dat Trump ondertekende om de datum waarop de tarieven van kracht worden met drie weken te verlengen tot 1 augustus. Daarmee kwam de gevreesde deadline van 9 juli te vervallen en dat zorgde voor, althans tijdelijke, opluchting bij beleggers.

Volgens economen van ING kunnen de handelsbesprekingen nu worden voortgezet, “maar waar dit eindigt is voor iedereen een raadsel.”

De brieven hebben misschien tijd gekocht, maar ze hebben ook de onzekerheid weer aangewakkerd. Voor zowel de wereldmarkten als de beleidsmakers is het tarievenverhaal nog lang niet voorbij, volgens de bank.

“Voor ons blijft het basistarief van 10 procent de bodem, terwijl er waarschijnlijk extra sectorspecifieke tarieven zullen worden aangekondigd zodra de meeste handelsdeals zijn gesloten”, aldus ING, die ook wees naar de dreiging van tarieven van 200 procent voor de farmaceutische sector.

De bank verwacht dat het Amerikaanse handelstarief voor de EU uiteindelijk uit zal komen op 20 procent in totaal. “Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat de voortdurende onzekerheid bijna net zoveel economische schade kan aanrichten als de feitelijke importheffingen en uiteindelijk kan leiden tot nog meer toenemende spanningen en meningsverschillen binnen de EU”, aldus ING.

Terwijl beleggers wachten op een mogelijke deal tussen Brussel en Washington, richtte Trump afgelopen week ook specifiek zijn pijlen op Brazilië: het land kan vanaf 1 augustus een importheffing van 50 procent tegemoet zien.

Andere landen zullen deze stap tegen het Zuid-Amerikaanse land met lede ogen aanzien, stelde Capital Economics. Trumps verwijzingen naar de rechtszaak tegen de voormalige president Jair Bolsonaro, zijn bondgenoot, laten zien dat de president importheffingen gebruikt voor conflicten die niets te maken hebben met de handel.

De koperprijs steeg naar een recordniveau nadat Trump ook aankondigde dat een importtarief van 50 procent op koper volgende maand ingaat.

“Er zijn kopermijnen in de Verenigde Staten, maar de capaciteit om kopererts te verwerken is relatief laag. Daardoor importeert het land alsnog ruwweg de helft van al het geraffineerde koper dat het nodig heeft”, legde analist Bas van Geffen van Rabobank uit.

De invoerheffing is nog niet definitief, maar het lijkt er volgens Van Geffen nu wel op dat er binnenkort iets zal volgen. Daarmee is ook de tijd om koper naar de VS te verschepen voordat de invoerheffing ingaat, zo goed als verstreken. En de Amerikaanse voorraden lijken voorlopig ook voldoende te zijn om aan de vraag te kunnen voldoen, al wordt daar dan wel op ingeteerd.

Analist Jonas Theyssens van KBC wees in een rapport op de invloed van China. Na een korte vertraging in de export, bereiden Chinese smelterijen zich naar verluidt voor om meer koper naar Europa te verschepen om te profiteren van de hoge prijzen. Dit zou de krapte in de voorraden, die op het laagste niveau sinds medio 2023 zitten, kunnen helpen verlichten.

Fed blijkt meer verdeeld

Op macro-economisch vlak was het afgelopen week vrij rustig. Interessant waren de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De meeste leden van het beleidscomité van de Fed waren van mening dat een verlaging van de rente dit jaar waarschijnlijk gepast zou zijn. Zij waren echter verdeeld over het aantal verlagingen, zo bleek uit de notulen.

Trump riep de Fed afgelopen week op Truth Social opnieuw op om de rente onmiddellijk te verlagen.

“Techaandelen, industriële aandelen en de Nasdaq staan op hun hoogste standen ooit! Crypto gaat door het dak. Nvidia is 47 procent gestegen sinds de Trump Tarieven”, aldus de president. En dankzij de tarieven stromen er honderden miljarden dollars de VS binnen, voegde Trump toe. Nvidia bereikte afgelopen week een marktwaarde van 4 biljoen dollar.

“De Fed zou snel de rente moeten verlagen om deze kracht te weerspiegelen. De VS zou bovenaan de lijst moeten staan. Geen inflatie!!!”

Daar waar de Fed de rente later dit jaar mogelijk zal verlagen, lijkt de Europese Centrale Bank juist klaar om de pauzeknop in te drukken. Bestuurslid Isabel Schnabel zei vrijdag dat de ECB geen verdere renteverlagingen moet doorvoeren, nu de inflatie in de eurozone de doelstelling van 2,0 procent heeft bereikt. De lat voor nog een verlaging ligt hoog, aldus Schnabel.

De euro/dollar noteerde vrijdag rond 1,17, terwijl de olieprijzen op weekbasis zo’n 3 procent stegen.

Komende week barst het cijferseizoen echt los. Analisten van UBS verwachten dat de groei voor Europese bedrijven in het tweede kwartaal vermoedelijk beperkt was, vanwege de zorgen over de importheffingen.

“De prognoses voor het tweede kwartaal zijn aangepast om nulgroei aan te geven, terwijl de schattingen voor 2025 nu uitkomen op 2 procent groei”, aldus de Zwitserse bank.

De tweede helft van 2025 wordt nog een volatiele periode, “met de nodige uitdagingen”, voegde beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van ING Investment Office toe. “Daarom kiezen we voor een neutrale weging voor aandelen in onze portefeuille.”

Op sectorniveau zijn er wel duidelijke voorkeuren, aldus Juvyns, namelijk Amerikaanse tech en financials, zowel in de VS als in Europa.

Klik hier voor: Amerikaanse tech en financials dé sectoren voor de tweede jaarhelft

In 2026 moet het beter gaan, denkt UBS. Daarbij zullen bedrijven in cyclische sectoren waarschijnlijk profiteren van de verwachte toename van de overheidsuitgaven, volgens de analisten.

“Het is dan ook aannemelijk dat elk commentaar van bedrijven met daarin optimisme over 2026 positief zal zijn voor de aandelenkoersen”, aldus de Zwitserse bank.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.