Tarievenangst zet Wall Street op verlies

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,9 procent op 6.221,09 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 44.304,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent lager op 20.399,16 punten.
Na een lang weekend vanwege Onafhankelijkheidsdag namen beleggers maandag gas terug. Donderdag bereikte Wall Street nog nieuwe recordstanden.
Volgens Julian Emanuel, strateeg bij Evercore ISI, zitten de markten dit jaar tot nog toe in een achtbaan. Of de recordstanden verder kunnen worden aangescherpt, zal afhangen van welke factoren het zwaarst wegen. Wat Emanuel een structurele AI bullmarkt noemt, ondersteunt aandelen. Maar wat aandelen weer schade kan toebrengen is de hernieuwde tarievenangst.
Vanaf vandaag stuurt de Amerikaanse president Donald Trumo brieven naar handelspartners met nieuwe importheffingen. Die gaan op 1 augustus in, tenzij er voor die tijd deals worden gesloten. De eerste twee brieven, aan Japan en Zuid-Korea, zijn de deur uit, meldde Trump maandagavond op Truth Social. De twee landen krijgen te maken met importheffingen van 25 procent, die kunnen oplopen als er tegenmaatregelen komen.
Over twee dagen loopt de deadline af van de tijdelijke tarievenpauze. Minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat in de komende dagen meerdere handelsdeals zullen worden gesloten. Zo zou onder meer de EU dicht bij een raamakkoord zijn met de VS, meldde Bloomberg vanmiddag.
Trump richtte zijn pijlen maandag ook op de strategische partners van de “anti-Amerikaanse” BRICS-landen, die hij dreigde te zullen belasten met een extra heffing van 10 procent.
De markten zullen waarschijnlijk volatiel blijven nu 9 juli dichterbij komt, volgens Nomura.
“De onzekerheid blijft hoog met veel mogelijke scenario’s, maar we geloven dat meer duidelijkheid over de handelstarieven de markten uiteindelijk kan helpen om nog wat verder te stijgen”, stelde de Japanse bank.
Volgens Christopher Smart van Arbroath Group is het bijhouden van dreigende tarieven, daadwerkelijke tarieven, potentiële vergeldingsmaatregelen, tijdelijke opschortingen, sectorale onderzoeken en gedeeltelijke rechterlijke uitspraken “een uitputtende uitdaging” sinds Trump is herkozen.
Onzekerheid is daarbij een groot deel van het probleem, omdat bedrijven elke beslissing over waar ze hun volgende fabriek gaan bouwen of hoe ze hun wereldwijde toeleveringsketens gaan inrichten hierdoor uitstellen, aldus Smart.
Deze week is het op macro-economisch gebied vrij rustig, maar beleggers zullen woensdag wel aandacht hebben voor de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.
WTI-olie werd maandag 1,5 procent duurder op 67,48 dollar per vat, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag, waar een verhoging van 411.000 vaten per dag, gelijk aan de voorgaande maanden, werd verwacht.
Goldman Sachs houdt er rekening mee dat de olieprijs verder onder druk zal komen te staan en voorspelt een prijsdaling naar 59 dollar in het vierde kwartaal en naar 56 dollar in 2026.
De euro/dollar noteerde maandagavond 0,6 procent lager op 1,1710 onder de dreiging van hogere importheffingen.
Bedrijfsnieuws
Tesla noteerde 7,4 procent lager nadat Elon Musk afgelopen weekend aankondigde dat hij een nieuwe politieke partij begint, met de naam America Party. Een grote derde partij zou het Amerikaanse tweepartijenstelsel op de schop kunnen nemen. Voor aandeelhouders Tesla betekent het dat de topman bezig blijft met politiek en dus minder aandacht overhoudt voor het bedrijf.
Nvidia daalde met 0,6 procent, na een stijging van 1,3 procent afgelopen donderdag tot een nieuw record, waardoor het bedrijf 3,89 biljoen dollar waard werd. Alleen Apple was ooit meer waard, met 3,91 biljoen dollar op 26 december vorig jaar.
Oracle heeft de tarieven voor zijn software en clouddiensten verlaagd voor de Amerikaanse federale overheid, nadat ook andere techreuzen al aanzienlijke kortingen aanboden op hun diensten aan president Trump. De korting op de software is maar liefst 75 procent, naast “substantiële” korting op de clouddiensten tot eind november. Het aandeel daalde met 1,4 procent.
Verder waren er koersbewegingen door overnamenieuws. Goudproducent Sandstorm Gold wil zich laten overnemen door Royal Gold door middel van een aandelenruil, om zo een grote speler te creëren die royalty’s en een grondstoffenstroom ontvangt van bedrijven die naar goud delven. Na de transactie krijgen aandeelhouders van Sandstorm een belang van 23 procent in het gecombineerde bedrijf. De deal is 3,5 miljard dollar waard. Sandstorm won maandag 8,2 procent en Royal Gold daalde met 6,5 procent.
Softwarebedrijf WNS steeg ruim 14 procent tot 74,77 dollar. Het Franse consultingbedrijf Capgemini neemt WNS over voor 76,40 dollar per aandeel of 3,3 miljard dollar, een premie van 17 procent op de slotkoers van afgelopen donderdag.
Cloudbedrijf CoreWeave heeft een overeenkomst bereikt om zijn leverancier en partner Core Scientific over te nemen in een deal met een totale waarde van ongeveer 9 miljard dollar. Aandelen van CoreWeave daalden met 3,3 procent, terwijl Core Scientific zelfs 17 procent kelderde, wat suggereert dat sommige beleggers een hoger overnamebod hadden verwacht.
De in de VS genoteerde aandelen van Shell daalden maandag met 3,5 procent nadat de wereldwijde energiegigant waarschuwde dat de winst uit gashandel zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal vanwege de volatiele olieprijzen.
Sectorgenoten als Exxon en Chevron verloren tot anderhalf procent.
Netflix daalde met 0,6 procent nadat het aandeel door Seaport Research Partners van de kooplijst werd gehaald.
Bedrijfsresultaten worden deze week onder andere verwacht van Delta Air Lines, ConAgra Brands, Levi Strauss en Simply Good Foods.