Futures Wall Street wijzen omlaag

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat Trump aankondigde dat hij vanaf vandaag brieven met nieuwe importheffingen gaat uitsturen naar landen over de hele wereld.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,3 procent in het rood.
Enkele dagen voor de deadline afloopt van de opgeschorte heffingen die op Liberation Day werden aangekondigd, begaf de president zich op sociale media en dreigde met een extra heffing van 10 procent voor landen die het beleid volgen van de BRICS-landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, met name Iran, Egypte, Ethiopië, de Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië.
De markten zullen waarschijnlijk volatiel zijn nu de deadline van woensdag 9 juli dichterbij komt, volgens Nomura. De vooruitzichten voor de korte termijn hangen waarschijnlijk af van de hoogte van de heffingen, de datum waarop ze van kracht worden en welke landen erdoor worden geraakt. “Onzekerheid blijft hoog met veel mogelijke scenario’s, maar we geloven dat meer duidelijkheid over de handelstarieven de markten uiteindelijk kan helpen om nog wat verder te stijgen”, stelde de bank.
Intussen vinden analisten van Lombard Odier het niet gemakkelijk om iets moois te ontdekken aan de zogenaamde “Big Beautiful Bill”, de megawet die Trump vorige week door het Congres wist te loodsen.
De week is het op macro-economisch gebied vrij rustig, maar zullen beleggers woensdag wel aandacht hebben voor de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.
Brent olie werd maandag 0,8 procent duurder op 68,80 dollar per vat, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag. Goldman Sachs houdt er rekening mee dat de prijs verder onder druk zal blijven en voorziet een prijsdaling naar 59 dollar in het vierde kwartaal en naar 56 dollar in 2026.
De euro/dollar noteerde lager op 1,1730, onder de dreiging van hogere importheffingen, als er geen handelsakkoord wordt gesloten. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag stond er 1,1782 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Tesla noteerde voorbeurs 6 procent lager nadat Elon Musk aankondigde dat hij een nieuwe politieke partij begint, genaamd de America Party. Een grote derde partij zou het Amerikaanse tweepartijenstelsel op de schop kunnen nemen. Voor aandeelhouders Tesla betekent het dat de topman bezig blijft met politiek en dus minder aandacht overhoudt voor het bedrijf.
Oracle heeft de tarieven voor zijn software en clouddiensten verlaagd voor de Amerikaanse federale overheid, nadat ook andere techreuzen al aanzienlijke kortingen aanboden op hun diensten aan president Trump. De korting op de software is maar liefst 75 procent, naast “substantiële” korting op de clouddiensten tot eind november. Het aandeel lijkt 0,6 procent lager te gaan openen.
De in de VS genoteerde aandelen van Shell daalden met ruim 3 procent nadat de wereldwijde energiegigant waarschuwde dat de winst uit gashandel zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal vanwege de volatiele olieprijzen.
Bedrijfsresultaten worden deze week onder andere verwacht van Delta Air Lines, ConAgra Brands, Levi Strauss en Simply Good Foods.
Slotstanden Wall Street
Wall Street was vrijdag gesloten, vanwege Independence Day.
De S&P 500 sloot vorige week donderdag 0,83 procent hoger op 6.279,35 punten, de Dow Jones-index steeg 0,77 procent tot 44.828,53 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,02 procent tot 20.601,10 punten.