AEX start afwachtend na verlaging Amerikaanse kredietwaardigheid

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting min of meer neutraal van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.
De Verenigde Staten verloren dit weekend hun hoogste kredietstatus bij Moody’s. De kredietbeoordelaar verlaagde de rating van Aaa naar Aa1, met een stabiele outlook.
Eerder besloten al de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, S&P en Fitch, in respectievelijk 2011 en 2023, om de kredietwaardigheid van de VS te verlagen van AAA naar AA+. Moody’s wees vrijdag in een toelichting op de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en toenemende rentelasten in de VS.
De verlaging van Moody’s komt op het moment dat Republikeinen in het Amerikaans Congres de implementatie willen doorvoeren van Donald Trumps ‘big, beautiful bill’, waardoor de staatsschuld scherp verder zal oplopen.
Het rendement op Amerikaanse staatsschuld met een looptijd van tien jaar is sinds het besluit van Moody’s vrijdagavond met circa 9 basispunten opgelopen, naar 4,51 procent vanochtend. De dollar daalde daarnaast licht in waarde ten opzichte van de euro en de goudprijs zit met ongeveer een procent in de lift.
De Amerikaanse S&P 500 future noteerde vanochtend circa een procent in het rood.
De Aziatische beurzen koersten vanochtend in het rood, maar de verliezen bleven binnen de perken. Hongkong en Sydney daalden ongeveer een half procent, terwijl Tokio 0,7 procent prijs moest geven.
In China bleken vanochtend de detailhandelsverkopen in april op jaarbasis met 5,1 procent te zijn gestegen, waar gerekend werd op een stijging van 5,5 procent, en na nog een stijging van 5,9 procent in maart. De industriële productie steeg in april met 6,1 procent, waar werd gerekend op 5,5 procent.
De Amerikaanse oliefuture koerste vanochtend een half procent lager naar 62,18 dollar per vat.
Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog 2,8 procent hoger naar 930,90 punten, waardoor de hoogste stand ooit van 952,45 punten, neergezet op 18 februari dit jaar, weer in het vizier is gekomen.
Tussentijds bodemde de index in de nasleep van ‘Liberation Day’ op 7 april op een stand van 784,66 punten. Sinds vorige maand is de index nu 18,6 procent gestegen.
Beleggers in Amsterdam reageerden afgelopen week onder meer positief op het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. De VS en China hebben besloten om hun wederkerige importheffingen voor ten minste 90 dagen met 115 procent te verlagen.
Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen waarschuwde wel dat het “vanzelfsprekend” opletten blijft “voor de wispelturigheid van de regering Trump”. Daarbij lijkt er voorlopig weinig schot te zitten in de handelsbesprekingen tussen de VS en de EU.
De Amerikaanse president bezocht daarnaast afgelopen week de Golfstaten in het Midden-Oosten, met als resultaat een aantal deals met omvangrijke investeringen in AI, waardoor het sentiment rondom techaandelen een impuls kreeg. Mede daardoor steeg de marktkapitalisatie van chipreus Nvidia afgelopen week tot meer dan 3 biljoen dollar.
Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van definitieve inflatie in de eurozone in april, en de index van de leidende indicatoren in april in de VS.
Bedrijfsnieuws
Avantium gaat samenwerken met de Bottle Collective voor de ontwikkeling van vezelflessen, die worden gemaakt met Dry Molded Fiber-technologie. Dat maakte het bioplasticbedrijf maandagochtend bekend.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 5.958,38 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op 19.211,10 punten. De Dow Jones index won 0,8 procent op 42.654,74 punten en wist daarmee het verlies van dit jaar weg te poetsen.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: