AEX sluit vlak in afwachting van Powell

De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten, in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, waarbij voorzitter Jerome Powell moet uitleggen dat het nog te vroeg is voor monetair ingrijpen, ondanks alle onrust rond de handelsoorlog van president Donald Trump.
De AEX index sloot 0,1 procent hoger op 896,02 punten.
“Het is opmerkelijk dat de beurs weer op hetzelfde niveau staat als voorafgaand aan de aankondiging van de importheffingen een maand geleden”, zei André Brouwers van het Beleggingsinstituut tegen ABM Financial News. “Want er is niet echt iets veranderd en we zijn nog steeds minder goed af dan voorheen.”
Het sterke herstel is volgens Brouwers ingegeven door de ervaring die beleggers als vijftien jaar hebben, dat elke dip een goed moment is om te kopen, omdat er altijd wel iets of iemand is die de aandelenkoersen ondersteunt.
En inderdaad deed Trump al snel water bij de wijn toen de aandelenkoersen hard daalden in reactie op zijn radicale verhoging van de Amerikaanse importtarieven een maand geleden. Toch denkt Brouwers dat een wat meer weifelend herstel van de beurs een normaler patroon was geweest.
“Ik vertrouw Trump niet en ben ook niet zo zeker dat het met zijn handelsbeleid goed afloopt”, aldus de beursspecialist. “Er is veel schade aangericht.”
Vanavond zal Fed-voorzitter Powell zijn koorddans moeten doen. “Hij is niet te benijden”, aldus Brouwers, die denkt dat de Fed in een lastiger positie zit dan de ECB. Wel is het logisch om wat langer te wachten met een renteverlaging, totdat duidelijk wordt hoe de economische effecten zijn van de handelsoorlog van Trump.
Mocht de Fed zich ‘dovish’ uiten, dan kunnen de beurzen omhoog, waarbij vooral vastgoed, financials en aandelen gerelateerd aan consumentengoederen het goed zullen doen, stelde beursanalist Naeem Aslam van Zaye Capital. Is de Fed ‘hawkish’ dan zal het omgekeerde gebeuren. “Vooral groei- en techaandelen zullen dan flink onder druk komen.”
Volgens Aslam zorgde de aankondiging van gesprekken tussen de VS en China voor optimisme op de beurzen. De Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent, vertrekt donderdag naar Zwitserland om daar met zijn Chinese collega te spreken. Ook handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer gaat in Genève in gesprek met zijn Chinese ambtgenoot. China bevestigde de geplande top.
Een duurzame oplossing tussen beide landen is echter nog lang niet in zicht, vrezen experts van Morgan Stanley.
Dinsdag gingen Amerikaanse farmaciebedrijven waaronder Moderna en Pfizer hard onderuit. Ook in Europa stonden farmaciebedrijf onder druk. In Europa zijn de zorgen over strengere Amerikaanse regelgeving al deels ingeprijsd, zei Brouwer.
De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in maart minder hard dan in februari, met 1,5 tegen 1,9 procent. Voor februari was eerder nog 2,3 procent groei gemeld.
Tegelijkertijd stelde Commerzbank dat er reden is om sceptisch te zijn over de plannen van de nieuwe Duitse bondskanselier Merz om de economie te stimuleren met overheidsuitgaven. Dat betekent ook twijfel over de kracht van de euro.
Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,1358. De olieprijzen daalden licht, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week bleken te zijn gedaald, zoals ook werd verwacht.
Stijgers en dalers
Ahold Delhaize sloot 2,5 procent hoger na cijfers. Degroof Petercam sprak van sterke prestaties.
Adyen won 2,9 procent en UMG en Besi stegen met 3,6 en 5,2 procent. Besi profiteerde mogelijk nog van een recente vervolgorder, dacht Brouwers.
Prosus verloor 3,7 procent en Philips leverde 2,7 procent in na cijfers van sectorgenoot Siemens Healthineers. De Duitse fabrikant van medische apparatuur werd voorzichtiger over de winst dit jaar. Ook verlaagden UBS, Jefferies en Barclays hun koersdoelen voor Philips.
Wolters Kluwer steeg 1,1 procent na een korte update over het eerste kwartaal.
NN Group kreeg een koersdoelverhoging van UBS maar sloot vrijwel vlak.
In de AMX won Arcadis 3,8 procent. De kwartaalupdate was aanleiding voor Degroof Petercam om het koersdoel te verlagen. Arcadis waarschuwde al voor een trage jaarstart, omdat klanten investeringbeslissingen uitstellen. “Maar de impact daarvan is groter dan verwacht”, aldus analist Degroof.
OCI schreef 2,1 procent bij. Galapagos verloor 2,7 procent in de Midkap.
In de AScX wonnen PostNL en Nedap 1,8 en Theon 1,6 procent.
Bioplasticbedrijf Avantium steeg zelfs 10,4 procent. Houtveredelaar Accsys verloor juist 5,4 procent.
Tussenstanden Wall Street
De S&P500 steeg 0,2 procent en techindex Nasdaq Compositie noteerde licht lager rond sluitingstijd in Europa.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: