Producenten in april nog negatiever

De producenten in de Nederlandse industrie waren in april negatiever dan in maart. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdagochtend.
Het vertrouwen ging van -1,5 in maart naar -3,3 deze maand, aldus het CBS. Daarmee lag het producentenvertrouwen in april onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3, volgens het statistiekbureau.
“Producenten waren in april vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze negatiever over de voorraden gereed product en hun orderportefeuille”, volgens het CBS.
Eén deelindicator was positief; het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.
De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief, volgens het CBS.
“Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt”, aldus het statistiekbureau.
Het producentenvertrouwen was in april in vrijwel alle branches negatief, aldus het CBS.
Het meest negatief waren de fabrikanten in de textiel-, kleding en leerindustrie. Alleen in de overige industrie, waaronder bijvoorbeeld de meubelindustrie en reparatie en installatie van machines vallen, waren producenten positief, zei het statistiekbureau.
De capaciteitsbenutting kwam bij aanvang van het tweede kwartaal uit op 77,5 procent. Dat is een fractie hoger dan de 77,2 die werd gemeten een kwartaal eerder, maar is nog wel relatief laag, aldus het CBS.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.