Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: notering ijstak Unilever aan het Damrak nog geen gelopen race

Beursblik: notering ijstak Unilever aan het Damrak nog geen gelopen race
2 jan 2025 om 15:31

 Een beursgang in Amsterdam voor een van Unilever af te splitsen roomijsdivisie is nog geen gelopen race, blijkt uit commentaren van marktvolgers.

Unilever heeft aangekondigd voor het einde van 2025 de ijsdivisie te willen afsplitsen, mogelijk door de introductie van een apart aandeel voor alle huidige aandeelhouders. Andere opties zijn ook mogelijk, zoals een verkoop.

Het hoofdkantoor van de ijsdivisie komt in Amsterdam, zo werd al duidelijk. Betekent dit ook dat Euronext Amsterdam een nieuw aandeel kan verwelkomen?

Volgens analist Fernand de Boer van Degroof Petercam is dat niet automatisch zo. Het komt immers vaker voor dat een beursnotering niet samenvalt met de locatie van het hoofdkantoor. Wel is het de vraag of de Britse politiek er veel belang bij heeft om Unilever met subsidies of fiscale douceurtjes naar Londen te lokken. “Een hoofdkantoor levert nog werkgelegenheid en standing op, maar voor een beursnotering is dat de vraag.”

Unilever zal in de eerste helft van 2025 bekendmaken voor welke beurs zal worden gekozen, als de spinoff doorgaat. Een beursgang is volgens Unilever de meest waarschijnlijke optie voor de afsplitsing, al zijn andere mogelijkheden niet uitgesloten, zei een woordvoerder van het bedrijf donderdag tegen ABM Financial News.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor de AEX

Directeur Rene van Vlerken van Euronext Amsterdam zei onlangs tegen ABM Financial News dat zekerheid over fiscale en andere regelgeving maar ook toegang tot de premier of de minister van financiën een factor zou kunnen zijn voor de keuze van Unilever.

Uiteindelijk is bepalend wat het beste is voor de aandeelhouders, ofwel waar de beste waardering tot stand komt, zei De Boer in gesprek met ABM Financial News. “Wat dat betreft kun je beter in Amerika naar de beurs, omdat de waarderingen daar hoger zijn.”

Degroof Petercam schat de marktwaarde van de ijsdivisie op zo’n 13 miljard euro en Bank of America gaat uit van 14,5 miljard dollar. Volgens De Boer is het “niet zo relevant” wat precies de marktkapitalisatie wordt van het nieuwe aandeel. “Het hangt af van hoe je het afsplitst.”

Op dit moment lijkt het plan om aan aandeelhouders voor elk aandeel Unilever een apart aandeel van het toekomstige ijsbedrijf te geven. Vervolgens gaat het erom hoe beleggers reageren op die afsplitsing, wat de waarde van de twee aandelen zal bepalen, aldus De Boer.

Het onderliggende idee van de afsplitsing is dat de resterende activiteiten van Unilever daardoor hoger gewaardeerd zullen worden, omdat de resterende Unilever-producten structureel hogere marges opleveren dan de ijsjes. Afgezien van de groei en de marges is er mogelijk nog een  andere reden voor Unilever om van de ijsdivisie af te willen: het bevroren product genereert veel CO2-uitstoot en dat bemoeilijkt de duurzaamheidsambities.

Als Unilever even goed zou gaan presteren als sectorgenoten, zou de korting van het aandeel, die al is afgenomen van 25 procent vorig jaar tot ongeveer 10 procent nu, verder kunnen teruglopen, voorziet De Boer.

Hoe de resultaten van beide aandelen zich zullen ontwikkelen blijft echter nog onzeker. Als je luistert naar Peter ten Kulve, die de ijsdivisie van Unilever leidt, zit er veel potentie in de groei van de omzet en de marge van het ijsbedrijf, aldus De Boer. “Maar aan de andere kant kun je je dan afvragen: waarom zou Unilever het dan afsplitsen?”

Unilever zag in 2023 de volumes bij de ijsdivisie dalen met 6 procent, terwijl de verkoopprijzen met bijna 9 procent stegen, zodat er een matige omzetgroei van 2,3 procent overbleef. De divisie omvat merken zoals Ben & Jerry’s, Wall’s, Magnum en in Nederland Hertog.

Een  toekomstige overnamepremie lijkt er niet direct in te zitten. Unilever is nu al met afstand marktleider op de Europese markt voor roomijs, merkte De Boer op. Dat betekent mededingingsbezwaren bij een fusie met een andere grote partij.

Hoe blij beleggers zullen zijn met een afgesplitst aandeel is moeilijk te voorspellen, maar uit gesprekken met enkele beleggers kreeg De Boer de indruk dat ze niet heel enthousiast waren. “Sommige aandeelhouders zien liever dat het ijsbedrijf wordt verkocht aan een private equity-investeerder”, vermoedt hij. Ook dat is nog geen gelopen race, denkt De Boer. Weliswaar zijn er mediaberichten verschenen dat mogelijke kopers zijn afgedropen. De analist heeft zelf de indruk dat deze optie voor Unilever nog geen gesloten deur is. “Als een koper zich aandient die genoeg biedt, zal dat zeker nog een optie zijn.”


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.