Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Zijn verzekeringen belangrijk als aandeelhouder?

Zijn verzekeringen belangrijk als aandeelhouder?
25 sep 2023 om 10:14

Is jouw bedrijf een besloten vennootschap (bv)? Dan ben je zelf aandeelhouder. Je kunt de enige aandeelhouder zijn, maar misschien zijn er ook nog anderen die aandelen hebben. Wat de verdeling ook is, het is belangrijk om je in te dekken tegen de risico’s die je als aandeelhouder loopt. Dit doe je door verzekeringen af te sluiten. Helaas zijn veel aandeelhouders die niet of nauwelijks verzekerd. Zonde, want dit is ontzettend belangrijk. Daarom vertellen wij je hier welke verzekeringen aandeelhouders in onze ogen nodig hebben.

Dek je in tegen (persoonlijke) schadeclaims
Als het bedrijf waarvan je aandeelhouder bent schade veroorzaakt bij een klant, is de kans groot dat er een schadeclaim volgt. De andere partij wil immers niet opdraaien voor schade die zij zelf niet veroorzaakt heeft, waardoor zij dit op de veroorzaker zullen verhalen. Aandeelhouders hoeven zich hier niet direct zorgen over te maken, want een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade meestal. Ben je aandeelhouder van een bedrijf dat een belangrijke stem heeft in grote projecten of een adviserende rol heeft? Dan wordt schade alleen vergoed als het bedrijf ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft.

Je verwacht misschien niet dat je ook persoonlijk risico kunt lopen als aandeelhouder van een bedrijf, maar dit is wel het geval. Ben je grootaandeelhouder of heb je een rol in het bestuur of management van een bedrijf? Dan kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als de schade het gevolg is van nalatigheid, schending van plichten of een ander juridisch geschil. In dat geval is het belangrijk dat het bedrijf waarvan je aandeelhouder bent, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Dit is – net als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering – een aanvullende verzekering op een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt zowel schade door een bestuurlijke fout van jezelf als schade door een bestuurlijke fout van medebestuurders.

Verzeker je tegen arbeidsongeschiktheid
Er moet heel wat gebeuren wil je als aandeelhouder je werk niet meer uit kunnen voeren. Daarom denk je misschien dat het niet nodig is om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Toch is het niet verstandig om deze verzekering links te laten liggen, want je kunt er wel degelijk baat bij hebben. Kun je door ziekte, een burn-out, zwangerschap of ongeval langere tijd niet meer werken? Dan ben je verzekerd van inkomsten als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt.

Kom je als aandeelhouder arbeidsongeschikt thuis te zitten en ben je hiervoor verzekerd? Dan keert je verzekeraar je iedere maand een vast bedrag uit. De hoogte hiervan is gebaseerd op de mate van arbeidsongeschiktheid en het verzekerde bedrag waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt. Doordat er iedere maand geld binnenkomt, is de kans groot dat jij je rekeningen gewoon kunt blijven betalen. Dit is een stuk lastiger als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt.

Denk ook aan je persoonlijke verzekeringen
Aandeelhouders die zich willen verzekeren, richten zich vaak vooral tot zakelijke verzekeringen. Dit is inderdaad belangrijk, maar je moet ook aan je persoonlijke verzekeringen denken. Zo kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering met de module ‘werk en inkomen’ af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van juridische hulp bij conflicten over zaken als werk, uitkering en pensioen. Overweeg ook een overlijdensrisicoverzekering. Je verzekeraar keert dan namelijk eenmalig een bedrag uit aan nabestaanden als je binnen de looptijd overlijdt. Je nabestaanden kunnen hier bijvoorbeeld de huur of hypotheek mee betalen, waardoor ze niet hoeven te verhuizen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.