JPMorgan eerste slachtoffer cijferseizoen – Europa opent groen

Het cijferseizoen begint deze week goed op gang te komen. Het is de eerste keer in lange tijd dat we met een verhoogde inflatie te maken hebben. Beleggers zullen kunnen zien welke bedrijven het goed hebben gedaan. Traditioneel doet de energie- en industriesector het goed onder zulke omstandigheden. Vorige week stelde JPMorgan Chase nog teleur en waarschuwde voor looninflatie. Het aandeel JPMorgan Chase stond in de uitverkoop en eindigde 6,15% lager.
De S&P 500 sloot 0,08% hoger. Nasdaq Composite klom 0,59% en de Dow Jones Industrial Average verloor vrijdag 0,56% terrein. Dit had voornamelijk te maken met de negatieve uitschieters JP Morgan Chase, Home Depot en American Express. De uitblinkers op de Amerikaanse beurzen waren Lam Research (+ 6,27%), Applied Materials (6,25%), Wynn Resorts (+ 8,60%) en Schlumberger (+ 4,53%). Vandaag komen o.a. Goldman Sachs en Charles Schwab met kwartaalcijfers.
Vandaag is zowel Nasdaq als NYSE gesloten wegens Marin Luther King-dag

Zorgen blockbusters voor groei bij Netflix?
Op 20 januari komt de streamingsdienst Netflix met kwartaalresultaten. Afgelopen vrijdag liet het bedrijf weten dat de prijzen in de VS en Canada zullen worden opgetrokken. De markt van de streamingsdiensten is natuurlijk al wat verzadigd door het ruime aanbod waaruit de consument kan kiezen. De grootste concurrenten van Netflix zijn Amazon Prime Video, Youtube TV, Disney+, HBO Max en Apple TV+. De omzetgroei waar de meeste bedrijven naar streven, moet natuurlijk ergens vandaan komen. In dit geval een prijsverhoging. In het vierde kwartaal kwam Netflix wel met enkele kijkcijferkanonnen zoals The Witcher en Don’t Look Up. Het wordt afwachten of deze voor extra abonnees hebben gezorgd.
Het aandeel Netflix is dit jaar zo’n 13% gezakt maar daar kan deze week zeker verandering in komen. Beleggers zullen voornamelijk uitkijken naar de bedrijfsmarge, hoeveel nieuwe abonnees de streamingsdienst heeft kunnen verzilveren en de toekomstplannen van het bedrijf.

Chinese groei onder verwachtingen
China realiseerde een groei van 8,1% in 2021 terwijl er 8,4% verwacht werd. De industriële productie groeide meer dan verwacht, terwijl de dienstensector de verwachtingen niet kon inlossen. Dit heeft de Chinese centrale bank zelfs aangezet om de interestvoeten met 10 basispunten te verlagen. Ook komt er een eenmalige liquiditeitsinjectie van 700 miljard yuan. Het momentum van de Chinese economie is wat zoek door het pandemiebeleid en de problemen in de Chinese vastgoedsector. In Azië zien we een gemengde reactie. Nikkei 225 stijgt 0,76%, Shanghai lapt er 0,65% bij maar de Hang Seng Index daalt met 0,98%.

Europa opent groen
De BEL 20 verloor 0,26%, de AEX ging 0,99% in het rood en de DAX kon als enige 0,14% positief eindigen. Het waren voornamelijk Adyen, ASM International en ASML die wogen op de AEX. In België neemt de overheid een belang van 6% in Ageas. In het verleden zijn al vele Belgische bedrijven in buitenlandse handen gekomen en deze keer wilde de federale overheid dit absoluut vermijden. Voorbeurs loopt de winst in Europa op tot 0,30%.
Morgen vindt het LYNX Beleggersdebat plaats
Morgen, op 18 januari 2022, organiseert LYNX voor de elfde keer het jaarlijkse online beleggersdebat vanuit het Bimhuis. Dit jaar geven maar liefst acht beleggingsexperts hun visie op en beleggingstips voor het komende jaar. Schrijf u vandaag nog vrijblijvend in en begin goed voorbereid aan het nieuwe beursjaar. Inschrijven kan via de volgende link.
Beursagenda
Maandag 17 januari | Martin Luther King Day CNY – Brutobinnenlandsproduct (BBP) CNY – Industriële productie CNY – Werkloosheidscijfer EUR – Consumentenprijsindex (CPI) |
Wall Street gesloten 03:00 03:00 03:00 11:00 |

Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.