AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 31 december 2021 09:08

Bitcoin werd in 2021 ruim 60 procent meer waard

AMSTERDAM (ANP/AFP) - Bitcoin lijkt het jaar af te sluiten met een prijs van rond de 48.000 dollar (42.500 euro). Dat is ruim 60 procent meer dan de waarde die de belangrijke cryptomunt had op 1 januari 2021. Dat de bitcoin dit jaar zo hard in waarde steeg kwam onder meer door toenemende interesse van Wall Street.

Zo maakte Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten zoals bitcoins, in april zijn debuut op de beurs in New York. De waarde van het aandeel ligt momenteel in de buurt van de introductieprijs van 250 dollar.

Sinds eind oktober wordt op Wall Street het eerste beursgenoteerde investeringsfonds in bitcoins verhandeld dat door de Amerikaanse beurswaakhond is goedgekeurd. Het gaat om een fonds dat de koers van de populairste cryptomunt volgt. Beleggers kunnen met een zogeheten exchange-traded fund (ETF) profiteren van waardestijgingen zonder zelf de digitale valuta te hoeven kopen.

Beter imago

Door de komst van zo'n ETF werd de bitcoin toegankelijker voor een grotere groep beleggers. Zo hoeven ze de cryptomunt niet zelf te bewaren in een digitale portemonnee. Experts wezen er ook op dat de goedkeuring het imago verbetert van de bitcoin, die nog vaak in verband wordt gebracht met witwasoperaties en cybercriminaliteit.

Volgens CoinGecko werd de bitcoin begin november voor een recordhoogte van meer dan 69.000 dollar verhandeld. Sindsdien is de koers meer dan 30 procent gezakt. Onder meer het harde optreden van China tegen de handel in en het minen van digitale munten drukt de prijs volgens kenners, net als het risico dat de Verenigde Staten en Europese landen regulerende maatregelen zullen nemen.

Bitcoin bleek evengoed een goede investering met een waardestijging van ruim 60 procent in 2021. De Amsterdamse aandelenbeurs AEX koerst af op een jaarwinst van rond de 30 procent. De Amerikaanse S&P 500 en techgraadmeter Nasdaq lijken het jaar af te sluiten met winsten van respectievelijk bijna 28 procent en dik 22 procent in 2021.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Handel-economie, Verenigde-staten, Nasdaq, Coinbase, New-york-stock-exchange, New-york-stad, Bitcoin

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal