AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 24 december 2021 17:08

Hoogleraar: maak komend jaar allemaal bezwaar over spaartaks

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die belasting over hun vermogen betalen en zich benadeeld voelen, kunnen komend jaar het beste allemaal bezwaar aantekenen bij de fiscus. Dat kan je zomaar veel geld opleveren, zegt hoogleraar algemeen belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden.

Door de nieuwe uitspraak van de Hoge Raad over de spaartaks wordt de overheid dan namelijk gedwongen om bij het berekenen uit te gaan van je werkelijke rendement, en niet van een veel te rooskleurige fictieve inschatting.

De hoogste rechter oordeelde vrijdag dat de regeling uit 2017 voor het belasten van spaargeld en overig vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Bijzonder is dat de Hoge Raad ook heeft gezegd dat gedupeerden rechtsherstel moeten krijgen.

Mensenrechten

"Dat is uitzonderlijk", benadrukt Boer. Maar ergens had hij de stap ook wel zien aankomen. De Hoge Raad heeft de overheid al vaker op de vingers getikt over de spaartaks. "En als de Hoge Raad zegt dat iets in strijd is met mensenrechten, dan betekent dat ook echt wel wat. Maar er gebeurt maar niks."

Over de kwestie wordt al zo lang geprocedeerd omdat het in de praktijk heel moeilijk is om net zoveel rendement te behalen als de fiscus veronderstelt. De spaarrentes bij banken zijn immers tot een minimum gedaald en niet iedereen wil zijn geld in beleggingen steken want daaraan is meer risico verbonden.

Het nieuwe kabinet wil de box 3-regeling gaan aanpassen zodat alleen belasting wordt geheven over het werkelijke inkomen uit vermogen. Maar volgens het coalitieakkoord zal dat pas vanaf 2025 ingevoerd worden. Boer snapt dat de Hoge Raad het beu is en de overheid op deze manier voor een blok wil zetten. "Nu moeten ze eigenlijk wel sneller met een oplossing komen, anders gaat iedereen natuurlijk telkens bezwaar aantekenen."

Massaal-bezwaarprocedure

Geld terugclaimen bij de fiscus voor eerdere jaren is uitgaande van de uitspraak voor de meeste mensen niet mogelijk. Alleen de circa 60.000 mensen die meededen aan een zogenoemde massaal-bezwaarprocedure kunnen dat. Wat dit de schatkist gaat kosten, is volgens Boer lastig in te schatten. Maar als het om een paar duizend euro per persoon zou gaan, dan zit je al gauw aan de honderden miljoenen.

Of de uitspraak ook nog gevolgen heeft voor de al betaalde inkomstenbelasting van mensen die eerder geen bezwaar hebben gemaakt, is volgens Boer aan de politiek. Maar dat zou niet heel simpel zijn, weet hij wel. "Want er zijn natuurlijk ook nog mensen die wel risicovol beleggen en een veel hoger rendement hebben opgestreken dan de fiscus veronderstelde. Die hoor je nu natuurlijk niet."

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Fiscaal-recht, Europa-werelddeel, Belasting-fiscaal, Leiden, Belastingdienst, Universiteit, Rechten-van-de-mens, Rechtsgeleerdheid

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?