AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 20 december 2021 11:15

Reisaandelen onder druk op Europese beurzen door virusvrees

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De reis- en recreatiesector stond maandag op de aandelenbeurzen in Europa onder druk nu steeds meer landen de coronamaatregelen aanscherpen. Dat is nodig om de verspreiding van de omikronvariant van het virus in te dammen. Sowieso was de stemming op de Europese beursvloeren bedrukt door de virusvrees. In Amsterdam stond platenlabel Universal Music Group (UMG) in de schijnwerpers. Het fonds maakte zijn debuut in de AEX-index.

Grote luchtvaartmaatschappijen, zoals het in Amsterdam genoteerde Air France-KLM, British Airways-moeder IAG en easyJet in Londen en Lufthansa in Frankfurt stonden tegen het middaguur tot 3,9 procent lager. Touroperator TUI speelde op de Duitse beurs haast 4 procent kwijt en hoteliers als Accor en Whitbread leverden tot 2,4 procent in.

Het Nederlandse kabinet kondigde zeker tot 14 januari een harde lockdown aan. De Britse minister van Volksgezondheid zei op zijn beurt strengere maatregelen voor kerst niet uit te kunnen sluiten. Frankrijk legt het openbare leven op oudejaarsavond aan banden en in Spanje is woensdag spoedoverleg. Eerder maakte Duitsland bekend dat het de meeste reizigers uit het Verenigd Koninkrijk weigert.

AEX

De AEX-index in Amsterdam noteerde na de ochtendhandel 1,1 procent lager op 763,25 punten. De MidKap, met daarin Air France-KLM, verloor 1,5 procent tot 1016,30 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 2 procent.

Chiptoeleverancier BE Semiconductor (Besi) was met een verlies van 3,9 procent de sterkste daler in de AEX-index. Besi moest door overstromingen als gevolg van hevige regenval in Maleisië de productie in een fabriek in dat land stilleggen. Het bedrijf denkt door de tegenvaller nu dat de omzet in het huidige kwartaal zo'n 15 à 20 procent lager zal uitkomen dan in het derde kwartaal. Eerder ging de onderneming uit van een afname van tussen de 5 en 15 procent. Wel zijn de orders die in het vierde kwartaal binnenkwamen aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

UMG

UMG stond op zijn eerste dag als AEX-fonds een fractie in de min. Het platenlabel achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga maakte onlangs zijn debuut op het Damrak. Het neemt de plek van verzekeraar ASR in de leidende index in. ASR verloor in de MidKap 2,3 procent.

De viruszorgen drukten ook de olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 3,6 procent tot 68,30 dollar per vat. Brentolie uit de Noordzee werd voor 71,26 dollar per vat verhandeld. Dat betekende een daling met 3,1 procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Accor, Whitbread, Air-france-klm, Frankrijk, Nederland, Europa-werelddeel, Volksgezondheid, Noordzee


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…