NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zaterdag, 18 december 2021 14:13

Berlijn: Russische inval Oekraïne heeft gevolgen voor Nord Stream 2

BERLIJN (ANP/AFP) - Een Russische inval van Oekraïne zal niet zonder gevolgen zijn voor de toekomst van de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 2. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck waarschuwde in een zaterdag gepubliceerd interview voor "ernstige gevolgen" als de Russen een inval zouden doen.

De pijpleiding, die door de Oostzee loopt, moet de aanvoer van goedkoop aardgas uit Rusland naar Duitsland verdubbelen. Volgens de grootste economie van de Europese Unie is dit gas nodig om de overgang naar duurzame energie te vergemakkelijken. Het 10 miljard euro kostende project wordt al jaren achtervolgd door vertragingen. Ook is er veel kritiek op het project van EU-bondgenoten zoals Polen maar ook vanuit de Verenigde Staten. De pijpleiding is omstreden omdat gevreesd wordt dat Europa te afhankelijk wordt van de Russische gasvoorziening. Oekraïne bestempelde Nord Stream 2 eerder als "geopolitiek wapen".

Habeck zei tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat "elke nieuwe militaire actie niet zonder ernstige gevolgen kan blijven". Daarbij verwees hij naar de Russische opbouw van troepen aan de grens met Oekraïne. Habeck waarschuwde dat "niets kan worden uitgesloten" bij een "nieuwe schending van de territoriale integriteit" van Oekraïne. De nieuwe Duitse regering heeft gedreigd de pijpleiding te blokkeren als Rusland Oekraïne binnenvalt. In het uiterste geval zal de gaspijpleiding helemaal niet in gebruik worden genomen.

Moskou heeft herhaaldelijk gesteld meer gas aan Europa te kunnen leveren als de pijpleiding Nord Stream 2 wordt goedgekeurd voor gebruik. De leiding is voltooid, maar de Duitse toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces op. Ook Brussel moet nog akkoord gaan.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Energie, Duurzame-energie, Aardgas, Europa-werelddeel, Duitsland, Verenigde-staten, Rusland, Moskou

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2022

EURUSD FlirtGedrag! deel 2

augustus 10, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 10, 2022

AEX in correctiestand – 09aug22

augustus 10, 2022

AALBERTS op ramkoers – 10aug22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:06

  Afnemende inflatie geeft beurzen vleugels & Disney verrast met cijfers

 • 14:21

  ETF van de week: GlobaL X Lithium & Battery Tech UCITS ETF (LITU)

 • 09:24

  AEX licht verzwakt na activering hoofd- en schouderpatroon

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Erop of eronder voor de S&P 500 index

 • 15:10

  Aandeel Palantir presteert onder verwachtingen maar kan genieten van geopolitieke onzekerheid

 • 08:33

  Aandelen vallen terug – Nvidia drukt sentiment  

 • 17:11

  TA van Edward Loef – Plezier in speculatief aandeel AMC

 • 11:59

  Technische analyse BEL 20 en Accenture

Masterclasses

Columns

Nieuw
11 aug 11:04 Redactie

Vertrouwen beleggers weer in de lift

10 aug 14:45 Jordy Beuving

Cryptobeurs Coinbase: van geld verdienen naar geld verbranden

10 aug 11:48 Redactie

Ahold Delhaize blinkt uit (+8%)