NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 17 december 2021 07:30

Rechter verbiedt faillissementstruc pijnstillerfabrikant Purdue

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter heeft een streep gezet door een truc waarmee farmaciebedrijf Purdue Pharma zichzelf en eigenaarsfamilie Sackler wilde beschermen tegen schadeclaims vanwege de opiatencrisis. Via een faillissement en een herstructurering moest de schade beperkt worden. Purdue verkocht jarenlang op grote schaal de pijnstiller OxyContin, die veel gelijkenissen vertoont met heroïne.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, een soort RIVM, zijn sinds 1999 ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan een overdosis opiaten. Purdue Pharma wordt verweten OxyContin via agressieve marketingpraktijken te hebben aangeprezen, terwijl het de risico's rond verslavingsgevoeligheid en op overdoses verzweeg.

Purdue gebruikte faillissementsbescherming om het bedrijf in stukken te delen en zo de aansprakelijkheid voor die acties te ontlopen. Een deel van Purdue's bezittingen zou in handen komen van de Amerikaanse staten, steden en gemeentes die aanklachten hadden ingediend. Daarnaast gingen er miljarden naar verslavingsbestrijding. De familie Sackler zou ruim 4 miljard dollar bijdragen, maar ook geen eigenaar meer zijn van het bedrijf en volgens de schikking ook niet verder aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Volgens de rechter in New York had de faillissementsrechter die immuniteit niet mogen goedkeuren en ging die daarmee zijn boekje te buiten. Ze vroeg zich verder af of de Sacklers het faillissementsrecht niet hadden misbruikt. Nadat Purdue in 2007 schuld had bekend over de manier waarop het bedrijf OxyContin aan de man had gebracht, haalde de familie jarenlang veel geld uit het bedrijf.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland reageerde positief op de beslissing. Openbaar aanklagers uit verschillende staten als Washington, Californië, Connecticut en Maryland hadden de zaak aangespannen omdat zij de familie Sackler verantwoordelijk willen stellen. Voorstanders van de schikking stellen juist dat het alternatief een jarenlange juridische strijd is die geen zekerheid biedt op een gunstige uitkomst voor de slachtoffers en nabestaanden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Purdue-universiteit, Californie, Faillissement, Centers-for-disease-control-and-prevention, Disease, Purdue-pharma, Verenigde-staten, New-york-stad

De Aandeelhouder TV

juni 29, 2022

AEX, DAX, BEL20 – 29jun22

juni 29, 2022

Kijkersvraag | Invloed van de energieprijs

juni 29, 2022

Beursupdate Wierda en Partners Vermogensbeheer

juni 29, 2022

Help de consument! | 29 juni 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Shell wel, Just Eat Takeaway niet

 • 09:44

  ETF van de week: Wisdomtree WTI Crude Oil 1x Daily Short (9GA7)

 • 08:09

  Weer een bearmarket rally en olieprijs blijft sterk

 • 19:42

  TA van Edward Loef – Twijfels over de olieprijs?

 • 17:05

  LYNX Beursflash: Aandeel Unilever – Inflatie een vloek of zegen?

 • 09:19

  Europese beurzen hoger van start

 • 13:05

  TA van Edward Loef – Technologie terug in de belangstelling

 • 12:00

  Vertical spreads: de call spread en put spread

 • 11:02

  Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 jun 11:25 Nico Inberg

Uitkotsmoment Just Eat Takeaway

29 jun 09:19 Nico Inberg

Sofina: Grootste deelneming een vraagteken

29 jun 09:27 Bas Heijink

AEX: klassieke terugtest