AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 17 december 2021 06:22

Nikkei sluit lager na rentebesluit Bank of Japan

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag flink lager gesloten. Beleggers namen winst na de sterke opmars een dag eerder en verwerkten het rentebesluit van de Bank of Japan. De Japanse centrale bank hield de rente conform verwachting ongewijzigd. Ook hield de bank zijn steunprogramma's vrijwel intact en werd de speciale hulp aan kleinere bedrijven die door de pandemie zijn getroffen opnieuw uitgebreid. Wel koopt de bank minder bedrijfsobligaties op vanwege de verbeterde financiële condities van grote bedrijven.

Eerder deze week namen de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) juist stappen om de coronasteun af te bouwen. De Bank of England ging nog een stap verder en verlaagde al de rente in het Verenigd Koninkrijk. De centrale banken hopen daarmee de hoge inflatie in hun gebieden te beteugelen. In Japan is de inflatie in tegenstelling tot andere grote economieën nog altijd laag, waardoor de centrale bank geen haast heeft om de coronasteun terug te schroeven.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, ging met een verlies van 1,8 procent het weekeinde in op 28.545,68 punten. Een dag eerder won de graadmeter nog ruim 2 procent. Ook de Chinese beurzen verloren terrein. De graadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte ook 1 procent. Vooral de Chinese technologiebedrijven stonden onder druk in navolging van de koersverliezen bij Amerikaanse branchegenoten. Alibaba, JD.com, Meituan en Tencent verloren tot 4,7 procent.

Beleggers verwerkten verder het besluit van Washington om handelsbeperkingen op te leggen aan meer dan dertig Chinese onderzoeksinstellingen vanwege mensenrechtenschendingen en de mogelijke ontwikkeling van technologieën die een gevaar vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Het Amerikaanse Congres keurde daarnaast een wetsvoorstel goed dat de import van producten uit Xinjiang aan banden kan leggen. Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoeren in de regio.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Tencent, Japan, Europa-werelddeel, Shanghai, Europese-centrale-bank, Tokio, Centrale-bank, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver