Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager het weekend in

Europese beurzen lager het weekend in
17 dec 2021 om 18:46

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,6 procent op 473,90 punten. De Duitse DAX daalde 0,7 procent tot 15.531,69 punten en de Franse CAC 40 verloor 1,1 procent op 6.926,63 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,1 procent bij een slot van 7.269,92 punten.

De verkoopgolf op techbeurs Nasdaq donderdagavond drukte vandaag op de koersen in Europa, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “Het vooruitzicht op hogere rentes maakt hooggewaardeerde techaandelen een stuk minder aantrekkelijk”, aldus de analist.

“De markten hebben de besluiten en aankondigingen van de centrale banken verwerkt, maar worden gehinderd door de risico’s voor de groei in het eerste kwartaal van 2022 als gevolg van de omikronvariant van het coronavirus”, zei econoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

Vrijdag kwam de centrale bank van Japan met het laatste rentebesluit van het jaar. De rente bleef ongemoeid, maar vanaf april 2022 wordt het inkoopniveau van onder andere bedrijfsobligaties weer teruggeschroefd naar het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie.  

In Duitsland liepen de producentenprijzen op jaarbasis met 19,2 procent op. In de eurozone als geheel werd de inflatie in november bevestigd op 4,9 procent.

Verder werd vrijdag bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen in december verder aan kracht heeft ingeboet. De Britse detailhandelsverkopen liepen over november meer op dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1279. De WTI-olieprijs daalde 2 procent tot net onder de 71 dollar.

Bedrijfsnieuws

HSBC heeft in het Verenigd Koninkrijk een boete van 63,9 miljoen Britse pond opgelegd gekregen vanwege een witwaszaak. Het aandeel daalde ruim een half procent.

EssilorLuxottica en GrandVision hebben een overeenkomst gesloten met Vision Group voor de verkoop van 174 winkels in Italië. Financiële details zijn niet bekend. EssilorLuxottica verloor meer dan 2 procent.

Stellantis en Crédit Agricole gaan een joint venture opzetten op het gebied van autoleasing. Stellantis leverde meer dan 2 procent in, Credit Agricole verloor ruim 1,5 procent.

Just Eat Takeaway gaat in het Verenigd Koninkrijk samenwerken met supermarktketen Asda, om boodschappen te bezorgen. Just Eat Takeaway steeg bijna 5 procent, Delivery Hero daalde ruim 2 procent en Hellofresh steeg meer dan een half procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers VISA

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.