AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Chipbedrijven aan kop in flink hogere AEX-index

Chipbedrijven aan kop in flink hogere AEX-index
16 dec 2021 om 08:47

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met flinke winst geopend, waarbij vooral de chipfondsen het goed deden. Ook de aandelenbeurzen elders in Europa stonden stevig in het groen. Beleggers verwerken het nieuws dat de Amerikaanse Federal Reserve de coronasteunmaatregelen sneller gaat afbouwen vanwege de hoge inflatie. Later op de dag komen ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) met rentebesluiten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde kort na opening een plus van 1,8 procent op 789,51 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 1042,72 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,6 procent vooruit.

De beslissing van de Fed werd al verwacht op de financiële markten. Ook gaf de Amerikaanse centrale bank aan dat de rente volgend jaar drie keer verhoogd kan gaan worden. Op Wall Street waren flinke plussen te zien, met name in de technologiesector.

Coronasteun

De ECB komt mogelijk met meer duidelijkheid over de afbouw van de coronasteun. Daarnaast gaat de ECB nieuwe economische modellen voor de eurozone voor de komende jaren publiceren, waarbij ook vooruitgekeken wordt naar de ontwikkeling van de inflatie.

De chipfondsen Besi, ASML en ASMI stonden in de kopgroep van de AEX met koerswinsten tot 4,6 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway deed het ook goed met een plus van 4,3 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige daler in de hoofdindex met een verlies van 0,3 procent. In de MidKap was de Poolse aanbieder van postkluisjes InPost (plus 5,2 procent) koploper, gevolgd door energiespecialist en laadpalenfabrikant Alfen die er 4,4 procent aan waarde bij kreeg.

Airbus

In Parijs klom vliegtuigbouwer Airbus 3 procent. Airbus heeft de strijd om een contract met de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas gewonnen van Boeing. Qantas gaat zijn huidige vloot Boeings voor binnenlandse vluchten vervangen voor Airbus-toestellen van de types A320neo en A220. In totaal gaat het om 134 toestellen, waarvan voor 40 al een harde toezegging wordt gedaan en het bij 94 toestellen om een koopoptie gaat.

Het Franse energiebedrijf EDF daalde juist 7,6 procent in Parijs. EDF verlaagde zijn prognoses vanwege de uitval van kernreactoren.

De euro was 1,1305 dollar waard, tegen 1,1259 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 71,62 dollar en Brentolie werd 0,9 procent duurder op 74,57 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!