AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Beurzen Azië gemengd na rentebesluit Fed, Nikkei flink hoger

Beurzen Azië gemengd na rentebesluit Fed, Nikkei flink hoger
16 dec 2021 om 06:39

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een gemengd beeld zien na het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om de coronasteunmaatregelen sneller te gaan afbouwen vanwege de hoge inflatie. Dat besluit van de Fed werd al verwacht op de financiële markten. Ook gaf de Amerikaanse centrale bank aan dat de rente volgend jaar drie keer verhoogd kan gaan worden.

In Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei-index met een koerswinst van 2,1 procent op 29.066,32 punten. Exporteurs stonden bij de winnaars, geholpen door een afzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de dollar. Zo wonnen de autobouwers Toyota, Mazda en Nissan tot 4 procent. Machinebouwer Komatsu ging ruim 2 procent vooruit. De maker van chiptestapparatuur Advantest had ook een goede dag met een plus van ruim 5 procent.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent in het groen. De Hang Seng in Hongkong daalde juist 0,5 procent, door verliezen in de Chinese technologiesector. Dat had mede te maken met zorgen over meer Amerikaanse sancties tegen Chinese techbedrijven. Zo daalden Alibaba, Meituan en JD.com tot 4,3 procent en chipconcern SMIC leverde bijna 3 procent in. Het aandeel Leon Technology was juist een opvallende winnaar in Hongkong met een winst van 20 procent, nadat het bedrijf aangaf niet op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid te komen.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent in het rood, maar de Kospi in Seoul kreeg er 0,4 procent bij.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!