AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 15 december 2021 08:23

Britse inflatie neemt toe tot hoogste niveau in tien jaar

LONDEN (ANP) - De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in november gestegen tot het hoogste niveau in ruim tien jaar. Vooral kleding, brandstof en tweedehands auto's werden duurder. Door de hard oplopende inflatie neemt ook de druk toe op de Britse centrale bank om de rentes te verhogen, om daarmee de geldontwaarding te beteugelen.

Het leven in het Verenigd Koninkrijk werd in november in doorsnee 5,1 procent duurder op jaarbasis. Dat was een maand eerder nog 4,2 procent.. In de voorbije vier maanden is de Britse inflatie met 3,1 procent gestegen. Dat betekende de snelste stijging ooit in zo'n korte periode. De kerninflatie, waarbij vluchtige factoren buiten beschouwing worden gelaten, is vorige maand opgelopen tot 4 procent. Dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de reeks in 1997.

De nieuwe cijfers vormen een uitdaging voor de beleidsmakers van de Bank of England (BoE). Die moeten in hun keuzes over de te varen koers ook rekening houden met de risico's van de Omikron-variant van het coronavirus op de economie. De gemiddelde verwachting op de financiële markten was dat de centrale bank de rentes zou verhogen op donderdag. Maar mogelijk dat de BoE vanwege de impact van de nieuwe coronavariant dit besluit zal uitstellen tot in het nieuwe jaar.

Volgens de Britse Kamer van Koophandel is het met name zorgwekkend dat de inflatie harder stijgt dan de lonen. Als dat verschil blijft toenemen, zullen reële inkomens van huishoudens namelijk onder druk komen te staan, wat als gevolg heeft dat consumenten minder geld gaan uitgeven. Dat verzwakt weer de algemene economische activiteit, waarschuwt het instituut.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Centrale-bank, Kamer-van-koophandel, Inflatie, England, Bank-of-england, Verenigd-koninkrijk, Economie

De Aandeelhouder TV

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 24, 2023

Weeksluiting met hoopvolle bodemcandle – 24mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers