Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Staalconcern ArcelorMittal blinkt uit in lagere AEX

Staalconcern ArcelorMittal blinkt uit in lagere AEX
14 dec 2021 om 16:58

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal was dinsdag een opvallende stijger in een lager gesloten AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam. Betalingsdienstverlener Adyen en de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi hadden juist een slechte dag op het Damrak. De beurzen elders in Europa lieten ook verliezen zien. Beleggers waren voorzichtig vanwege de onzekerheid rond de Omikron-variant van het coronavirus en de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die deze week op de agenda staan.

De AEX eindigde met een min van 0,9 procent op 775,75 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1023,41 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1 procent in.

ArcelorMittal stond bovenaan de hoofdindex met een plus van 8 procent, geholpen door het nieuws dat de staalproducent een deel van zijn obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen gaat terugkopen. Philips won 2,3 procent na een kleine overname. Het zorgtechnologiebedrijf koopt het Amerikaanse Vesper Medical. Financiële details van de aankoop van het bedrijf met zo'n twintig werknemers werden niet gegeven.

Adyen

Adyen daalde 5 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX. ASMI, ASML en Besi verloren tot 4 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD stond eveneens in de staartgroep met een koersverlies van 3,9 procent.

CM.com klom 0,8 procent bij de kleinere fondsen op Beursplein 5. De leverancier van chat- en betaaldiensten verwacht dat de omzet dit jaar aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 220 miljoen tot 240 miljoen euro zal uitkomen. Ook voert CM.com gesprekken over een overname van Building Blocks, een bedrijf dat zich richt op kunstmatige intelligentie voor de consumentenmarkt.

BT

In Londen ging telecombedrijf BT 4,5 procent onderuit. Altice heeft zijn belang in BT uitgebreid tot 18 procent, maar het investeringsbedrijf van de Franse miljardair Patrick Drahi stelt geen bod op het hele bedrijf te willen doen. Ceconomy won ruim 8 procent in Frankfurt dankzij sterke resultaten van het moederbedrijf van elektronicaketens MediaMarkt en Saturn. In Zürich steeg Vifor Pharma bijna 13 procent. Het Australische biotechnologiebedrijf CSL wil zijn Zwitserse branchegenoot kopen voor 11,7 miljard dollar.

De euro was 1,1271 dollar waard, tegen 1,1297 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 70,54 dollar. Brentolie werd ook 1,1 procent goedkoper, op 73,59 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.