AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 14 december 2021 09:23

Projectontwikkelaars: uitspraak Hoge Raad vertraagt woningbouw al

DEN HAAG (ANP) - Projecten in de woningbouw lopen vertraging op door een uitspraak van de Hoge Raad. Dat bevestigt branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom na eerdere berichtgeving van BNR. De Hoge Raad bepaalde eerder deze maand dat overheden bij de verkoop van grond gelegenheid moet geven aan alle partijen die willen meedingen. Daarom willen gemeenten nu onderzoeken wat die uitspraak betekent voor al gesloten overeenkomsten.

"Er is onzekerheid bij gemeenten en marktpartijen hoe verstrekkend de uitspraak is", zegt een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Het is niet te hopen dat lopende onderhandelingen en gesloten overeenkomsten worden aangevochten."

Directeur Jan Fokkema van Neprom zegt dat er veel onrust is onder zijn leden. "We merken nu al dat gemeenten in de vertraging schieten en we krijgen signalen dat er projecten worden stilgelegd." Het is nog niet duidelijk hoeveel projecten er worden getroffen maar volgens Fokkema moet er snel worden ingegrepen door het nieuwe kabinet om verdere vertraging in de bouw van woningen te voorkomen.

De uitspraak van de Hoge Raad komt voort uit een zaak over een perceel grond in het centrum van Didam, waarvan de Gelderse gemeente Montferland eigenaar was. De gemeente wilde het perceel verkopen aan een projectontwikkelaar. Een geïnteresseerde vastgoedonderneming meldde zich ook, maar de grond werd toch verkocht aan de projectontwikkelaar. Vervolgens heeft de vastgoedonderneming een kort geding aangespannen tegen de gemeente en de projectontwikkelaar omdat alle geïnteresseerde partijen geen kans hadden gekregen via een openbare biedingsprocedure.

De vastgoedonderneming verloor de zaak bij de rechtbank en ook in hoger beroep. De Hoge Raad oordeelde echter dat een overheid bij de verdeling van "schaarse grond transparant moet zijn en ruimte moet bieden aan potentiële gegadigden om mee te dingen". Dat betekent dat overheden de koper moeten selecteren in een selectieprocedure aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Ook moet vooraf informatie over een verkoop bekend worden gemaakt.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Didam, Montferland-gemeente, Neprom, Nederland, Gelderland, Vereniging-van-nederlandse-gemeenten, Informatie, Bouw

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

De beurs gaat 20% crashen – Jeremy Grantham

januari 27, 2023

Signify stelt teleur, ASML wat nu? | 27 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 26, 2023

JET veert op – 26jan23

januari 26, 2023

Update cijfers ASML!

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op