Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nieuwe stakingen metaalsector deze week in Friesland en Limburg

Nieuwe stakingen metaalsector deze week in Friesland en Limburg
13 dec 2021 om 13:29

ALKMAAR (ANP) – Personeel in de metaalsector gaat deze week ook nog staken in Friesland en Limburg. Vakbonden FNV, CNV en De Unie kondigen voor dinsdag 14 december een 24-uursstaking aan in Friesland in een roep om een betere cao. Donderdag gebeurt dat in Limburg. De afgelopen weken vonden soortgelijke acties plaats door het hele land.

Maandag werd er gestaakt in Noord-Holland. FNV spreekt van een verdubbeling van het aantal stakers in die provincie ten opzichte van in november. “De stakers snappen niet dat bedrijven wel geld hebben om bonussen aan te bieden om mensen aan te trekken, maar niet thuis geven als het gaat om het maken van goede cao-afspraken”, zegt FNV Metaal-regiobestuurder Jan Wit.

De bonden vinden dat de werkgevers te weinig loonsverhoging bieden, nu de inflatie flink oploopt. De bonden willen ook een minimaal bruto-uurloon van 14 euro per uur en vakantiedagen erbij. Ook moeten oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Er werken bijna 320.000 mensen in de metaalsector in Nederland. Deze mensen werken bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober af.

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, liet meermaals weten de acties te betreuren. De eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.