AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 13 december 2021 12:14

Duits kabinet trekt 60 miljard euro extra uit voor klimaatfonds

BERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe regering van Duitsland heeft een aanvullende begroting goedgekeurd om zijn klimaat- en transformatiefonds te versterken met 60 miljard euro. Het Duitse kabinet wil daarmee meer investeringen in de verschuiving naar een groene economie mogelijk maken.

De aanvullende begroting werd unaniem goedgekeurd door het kabinet van de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz. De begrotingsmanoeuvre, die vorige maand werd overeengekomen door de Sociaal-Democraten (SPD), de Groenen en de Vrije Democraten (FDP) in hun coalitiedeal, stelt de partijen in staat om 60 miljard euro aan ongebruikte schuld in de federale begroting van dit jaar naar het klimaat- en transformatiefonds van de regering te sluizen voor toekomstige uitgaven.

De coalitiepartijen maken daarbij gebruik van de tijdelijke opschorting van de leenlimieten in de Duitse grondwet, die vanwege de coronapandemie werd ingevoerd. Dankzij het begrotingscompromis kan de nieuwe minister van Financiën en FDP-leider Christian Lindner vanaf 2023 werken aan een terugkeer naar de schuldremregel en toch meer investeringen toestaan die nodig zijn om de CO2-uitstoot in de grootste economie van Europa te verminderen.

De coalitie wil het geld inzetten om investeringen te doen in klimaatbeschermingsmaatregelen, van oplaadpunten voor elektrische voertuigen tot betere isolatie van woningen, en de digitalisering van de economie. Naast de extra 60 miljard euro zal de regering volgend jaar zo'n 18 miljard euro aan belastinginkomsten, voornamelijk afkomstig uit ecotaksen en de CO2-emissiehandel, naar het klimaat- en transformatiefonds sluizen.

Het kabinet van Scholz stemde ermee in om in 2022 voor het derde jaar op rij een noodclausule in de grondwet te gebruiken om de schuldlimieten op te schorten en nieuwe leningen van 100 miljard euro mogelijk te maken. Dit komt bovenop een netto nieuwe schuld van 130 miljard euro in 2020 en 240 miljard euro in 2021. Vanaf 2023 wil de nieuwe regering terugkeren naar de schuldremregel van de grondwet die nieuwe leningen beperkt tot een klein deel van de economische productie.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Politieke-ecologie, Europa-werelddeel, Belasting-fiscaal, Ministerie-van-financien-nederland, Duitsland, Elektrisch-voertuig, Freie-demokratische-partei, Democratische-partij-verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt