Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Huis VS: strenger op importproducten uit Chinese regio Xinjiang

Huis VS: strenger op importproducten uit Chinese regio Xinjiang
9 dec 2021 om 05:10

WASHINGTON (ANP/AFP) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag gestemd (428-1) voor een strenger importbeleid voor producten die uit de Chinese regio Xinjiang komen. Bedrijven die producten uit die regio naar de Verenigde Staten willen verschepen moeten met “duidelijk en overtuigend” bewijs aan kunnen tonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.

In de provincie Xinjiang worden Oeigoeren slecht behandeld, onderdrukt en in heropvoedingskampen gestopt. “Beijing orkestreert een meedogenloze en steeds snellere campagne tegen Oeigoeren en andere moslimminderheden”, zei topdemocraat en voorzitter van het Huis Nancy Pelosi voorafgaand aan de stemming.

De Senaat moet nog instemmen met het voorstel van het Huis, maar heeft een eerder vergelijkbaar verzoek ingewilligd. De Amerikaanse president Joe Biden moet uiteindelijk zijn handtekening onder de wet zetten, het is niet duidelijk of hij het plan ook ondersteunt.

De stemming komt enkele dagen nadat het Witte Huis besloot tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen begin volgend jaar vanwege de mensenrechtenschendingen in China. Dat voorbeeld werd opgevolgd door Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.