AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 9 december 2021 06:18

Chinese beurzen zetten opmars voort door hoop op meer steun

SHANGHAI (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen gingen donderdag voor de derde dag op rij omhoog. Beleggers bleven optimistisch over de extra steunmaatregelen die Beijing aan het begin van de week bekendmaakte. Meevallende inflatiecijfers uit China wakkerden daarbij de hoop aan op meer steun voor de op een na grootste economie ter wereld.

De producentenprijzen stegen volgens het Chinese statistiekbureau in november met 12,9 procent. Dat was meer dan de toename van 12,4 procent die analisten hadden voorzien. Ten opzichte van de stijging van 13,5 procent in oktober koelden de producentenprijzen echter wel af. De consumentenprijzen namen vorige maand met 2,3 procent toe. Dat was minder dan verwacht. Een lagere inflatie geeft de Chinese autoriteiten meer ruimte om de economie verder aan te jagen.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,1 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 1 procent. De Chinese aandelen zitten sinds het begin van de week al in de lift nadat de Chinese centrale bank liet weten dat de banken in het land minder reserves hoeven aan te houden, waardoor ze meer geld kunnen uitlenen aan bedrijven. Beijing hoopt daarmee de vertraging van het economische herstel te keren.

Andere beurzen

Ook liet het politbureau van de Communistische Partij doorschemeren de regels voor krediet aan de vastgoedsector te versoepelen. De zorgen over een mogelijk faillissement van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande namen daardoor af. Het aandeel Evergrande won 4 procent ondanks dat het bedrijf een deadline voor rentebetalingen op een deel van zijn obligatieleningen heeft gemist. Het concern werkt echter aan een herschikking van zijn schulden.

De andere beurzen in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de Omikron-variant. De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 0,5 procent in de min op 28.725,47 punten. De Kospi in Seoul dikte 0,6 procent aan en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,3 procent.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Faillissement, Shanghai, Peking, Centrale-bank-van-de-volksrepubliek-china, Tokio, Centrale-bank, Hongkong, Inflatie

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt