AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020
6 dec 2021 om 08:56

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar waren mensen minder tevreden over hun woonomgeving dan het jaar ervoor. Dat komt doordat de afstand tot voorzieningen, zoals basisscholen, cafés en sportterreinen gemiddeld toeneemt en mensen minder tevreden zijn met de woning en de woonomgeving. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de regionale Monitor Brede Welvaart 2021, die de kwaliteit van leven onderzoekt.

Op alle andere gemeten aspecten over de kwaliteit van leven en de omgeving waarin mensen leven, was nagenoeg geen verandering ten opzichte van vorig jaar. Dan gaat het om onder andere welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid, vrije tijd, samenleving, veiligheid en milieu. Ook bekijkt het CBS de sociale, economische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen die volgende generaties nodig hebben om hetzelfde welvaartsniveau te bereiken.

De grootste verschillen in welvaart zijn tussen de grote steden en het platteland. Mensen die in de stad wonen zijn gemiddeld minder gezond, verdienen minder en zitten in een minder veilige en schone leefomgeving.

Grote steden

De vier grote steden scoren bij veel indicatoren laag, ondanks het gemiddeld hogere opleidingsniveau van de inwoners en de gemiddeld korte afstand tot voorzieningen. In Zuidoost-Brabant en Noord-Brabant is de brede welvaart hoger dan in andere gemeenten.

Gemeenten in Noordoost-Groningen zoals Veendam, Midden-Groningen en Oldambt scoren laag. Mensen die hier wonen hebben naar verhouding een lager inkomen, slechtere gezondheid en lagere arbeidsparticipatie. Ook is er relatief hoge werkloosheid en grote afstand tot voorzieningen.

Hoge score

De welvaart is het hoogst in Castricum in Noord-Holland, Voorschoten en Teylingen in Zuid-Holland, en Vught in Noord-Brabant.

Het CBS meet sinds 2020 de brede welvaart op regionaal niveau in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!