AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 1 december 2021 06:56

Gebruik hernieuwbare energie groeit harder dan ooit volgens IEA

PARIJS (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie groeit wereldwijd harder dan ooit. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens het agentschap komt dat door sterker overheidsbeleid en verhoogde klimaatdoelen. De investeringen in duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonneparken en andere installaties zijn echter nog lang niet genoeg om de uitstoot van CO2 tegen 2050 naar nul terug te brengen.

Daarvoor moet de komende vijf jaar gemiddeld twee keer zoveel geld worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie, aldus het IEA. China maakt qua capaciteitsuitbreidingen de grootste stappen en ook in India neemt het gebruik van duurzame energiebronnen sneller toe. Daarnaast liggen Europa en de Verenigde Staten op schema om hun capaciteit de komende jaren sneller uit te breiden. Die vier markten zijn momenteel goed voor 80 procent van de totale wereldwijde investeringen in duurzame energie.

Het agentschap waarschuwt al langer dat landen veel meer geld moeten investeren om klimaatverandering tegen te gaan. In de aanloop naar en op de klimaattop van Glasgow zijn daarvoor wel stappen gezet, vindt het IEA.

Stijging

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Het IEA verwacht dat het gebruik van hernieuwbare energie tegen 2026 met zo'n 60 procent zal zijn gestegen ten opzichte van het niveau van 2020. Duurzame energiebronnen zouden dan ongeveer evenveel energie opwekken als alle fossiele brandstoffen en nucleaire energie bij elkaar.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Aarde-planeet, Duurzame-energie, Kernenergie, Energie, Europa-werelddeel, Internationaal-energieagentschap, Verenigde-staten, Windturbine

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?