Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Lucas Bols terug op pre-corona niveau

Uitgelicht: Lucas Bols terug op pre-corona niveau
26 nov 2021 om 19:17

Lucas Bols heeft de laatste tijd de wind goed in de rug en wist de coronaklap op vrijdag, toen de beurzen wereldwijd onderuit gingen, goed op te vangen.

De AEX eindigde op 18 november, toen Lucas Bols de boeken opende, op 825,06 punten. Vrijdag was dit 781,63 punten, ruim 5 procent minder. Het aandeel Lucas Bols noteerde medio november nipt boven de 10 euro, maar vrijdag sloot het aandeel op 11,10 euro. Dat betekende op weekbasis een plus van zo’n 3 procent.

De halfjaarcijfers lieten zien dat de omzet van Lucas Bols weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. 

Volgens CEO Huub van Doorne was die omzetgroei vooral te danken aan “de verdere heropening van de horeca, positief momentum voor onze merken in belangrijke markten en een gunstige vergelijkingsbasis”. Hij wees daarbij nadrukkelijk op “de uitstekende resultaten in de VS”. Ook presteert het merk Passoã boven verwachting in veel belangrijke markten “en de resultaten zijn spectaculair”, meent de topman.

In de meeste markten kende de destillateur een sterk herstel, met uitzondering van Japan en Zuidoost-Azië. Ook het reissegment bleef achter als gevolg van de coronamaatregelen.

Resultaten

In het eerste halfjaar behaalde Lucas Bols een omzet van 45,6 miljoen euro. Dat is fractioneel meer dan in dezelfde periode vóór de coronacrisis, en 70 procent meer dan de 26,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De brutomarge was met 56,6 procent vrijwel gelijk aan een jaar eerder, maar wel 1,6 procentpunt minder dan voor de corona-uitbraak. De EBIT steeg op jaarbasis van 4,3 miljoen naar 12,1 miljoen euro en de nettowinst van 1,9 miljoen naar 7,7 miljoen euro. “Er werden gerichte structurele besparingen op overheadkosten gerealiseerd.” Verder is Lucas Bols bezig de prijzen te verhogen.

Ook de operationele vrije kasstroom liep op, van 9,6 miljoen naar 11,4 miljoen euro.

De nettoschuld daalde met 8,9 miljoen euro naar 83,5 miljoen euro. Lucas Bols voldoet daarmee volledig aan de aangepaste bankconvenanten. Bij de laatste jaarcijfers zei Van Doorne al de schuld dit jaar tot onder de 90 miljoen euro terug te willen brengen.

“Onze gedisciplineerde focus op kosten en cashmanagement blijft van kracht en heeft geleid tot een hoge kasstroomgeneratie en een aanzienlijke verlaging van de nettoschuld”, aldus de CEO. De destillateur zit naar eigen zeggen goed op koers om over anderhalf jaar de schuldratio te hebben verlaagd tot onder 4.

Vanwege de coronacrisis keert Lucas Bols geen dividend uit. In mei zal worden besloten of het dividend weer kan worden hervat, wat wel de intentie is.

Outlook

Lucas Bols verwachtte, nu de vaccinatiegraad gestaag toeneemt en aannemende dat het wereldwijde herstel van de on-trade doorzet en restricties geleidelijk verdwijnen, ook een sterke tweede helft van het jaar.

Maar dat herstel lijkt met het opduiken van een nieuwe Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus op zijn minst een tijdelijke pauze te moeten inlassen.

“In de VS blijft de horeca vermoedelijk open en dus zijn de verwachtingen goed. Dat is heel belangrijk voor ons”, zei Van Doorne bij de halfjaarcijfers.

Verder rekent hij op verbetering in Japan en Zuidoost-Azië. Europa laat vooralsnog herstel zien, maar met de nieuw aangekondigde coronamaatregelen kan hier een omslagpunt komen. Vooralsnog is dit niet terug te zien in de cijfers, maar waar bijvoorbeeld de Nederlandse horeca eerder al om middernacht de deuren moest sluiten, wordt dit nu teruggebracht naar vijf uur ’s middags. En ook andere landen voeren weer strengere maatregelen of zelfs volledige lockdowns in.

Ook verwacht de destillateur een stijging van de input- en logistieke kosten. Dit drukt de marges en de winst. De CEO verwacht op dit vlak evenwel “geen dramatische impact”.

Wisselkoerseffecten maakt Lucas Bols zich geen grote zorgen over, onder meer dankzij reeds afgedekte valutaposities.

“We streven ernaar over het boekjaar 2021/22 een operationele winst te behalen die in de buurt komt van het boekjaar 2019/20, vóór de pandemie, hetgeen het sterke herstel van onze performance en resultaten ten opzichte van 2020/21 aantoont”, aldus Lucas Bols.

Profilering

De focus is bij Lucas Bols al verschoven van de regionale merken naar de wereldwijde cocktailmerken, maar nu gaat de destillateur zich ook meer zo profileren, wat merkbaar zal zijn in de toewijzing van de middelen. Een heel goede zet, vindt zakenbank Kempen. En die mening wordt gedeeld door de analisten van Kepler Cheuvreux.

De omzetgroeidoelstelling voor de Global Cocktail Brands, dat wil zeggen Bols Cocktails, Passoã en Galliano, is inmiddels verhoogd van 3 tot 4 naar 4 tot 5 procent per jaar. De brutomarge bij deze categorie is met 60 procent ook een stuk hoger dan de 44 procent bij de regionale merken. Dit zijn volgens de CEO redelijk stabiele percentages.

Kepler is naast een algeheel marktherstel ook goed te spreken over de toenemende vraag naar cocktails.

“We zijn echt een grote cocktailspeler”, aldus Van Doorne, maar in Nederland wordt Lucas Bols volgens de CEO nog teveel gezien als een jenevermerk.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Lucas Bols

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.