AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 24 november 2021 17:59

Kamer wil na persconferentie verder in debat over steunpakket

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil pas volgende week verder praten met het demissionaire kabinet over aanvullende coronasteun voor ondernemers. Eerst moet duidelijk zijn met welke maatregelen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdag komen tijdens hun vervroegde persconferentie.

Minister Stef Blok (Economische Zaken) en de staatssecretarissen Dennis Wiersma (Sociale Zaken) en Hans Vijlbrief (Financiën) zouden de kabinetsplannen woensdagavond in een commissiedebat verdedigen. Maar meerdere Kamerleden voelden ongemak om dat debat door te laten gaan, met mogelijk hardere maatregelen op komst.

VVD'er Thierry Aartsen waarschuwde meteen dat zijn inbreng "geldig is tot vrijdagavond 19.00 uur", wanneer de persconferentie begint. Hij stelde voor de Kamerleden hun zegje te laten doen, maar het debat pas volgende week verder te voeren. Hoeveel steun nodig is om bedrijven door de verwachte lockdown te helpen, hangt volgens hem sterk af van de aard en duur van de te nemen maatregelen.

Aan de magere kant

D66-Kamerlid Romke de Jong drong erop aan het debat dan wel "zo snel mogelijk na het weekeinde" te hervatten. Hij vindt dat ondernemers na de persconferentie van vrijdag snel moeten weten waar zij aan toe zijn. Maar wat CDA'er Mustafa Amhaouch betreft wordt wel de tijd genomen voor overleg met werkgeversorganisaties en vakbonden.

Al voordat duidelijk werd dat het kabinet waarschijnlijk eerder met extra coronamaatregelen komt, vond een ruime meerderheid in de Tweede Kamer het voorgestelde steunpakket aan de magere kant. Bedrijven moeten weer een beroep kunnen doen op loonsteun, vinden veel partijen. Het kabinet houdt die maatregel tot dusver nog "in de achterzak".

Daarnaast dringen veel partijen aan op meer belastinguitstel. "De beste en snelste liquiditeitssteun is het nu niet hoeven betalen van btw en loonbelastingen", aldus Aartsen. Juist daar hebben veel ondernemers dringend behoefte aan. Stephan van Baarle (DENK) roept daarnaast op te wachten met het terugvorderen van teveel betaalde coronasteun.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid, Denk, Omzetbelasting, Ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat, Tweede-kamer-der-staten-generaal, Vvd, Cda

De Aandeelhouder TV

oktober 7, 2022

GOUD verliest glans – 05okt22

oktober 7, 2022

EURODOLLAR onderuit – 06okt22

oktober 7, 2022

TIJDVENSTERCONFLICTEN! – 07okt22

oktober 7, 2022

Bedrijfswinsten verder onder druk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 oktober

  LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 20 oktober

  Gevolgen van Russische inval op de financiële markten

 • 08 november

  Tijd om in obligaties te beleggen?

 • 15 november

  Succesvol investeren in duurzame kwaliteitsaandelen

Columns

Nieuw
07 okt 09:42 Bas Heijink

AEX: Steun 632 zal breken

06 okt 13:17 Redactie

ETF v/d Week: Britse index

06 okt 09:35 Nico Inberg

Netflix-serie Gamestop: It can happen again