Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kamer wil na persconferentie verder in debat over steunpakket

Kamer wil na persconferentie verder in debat over steunpakket
24 nov 2021 om 17:59

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil pas volgende week verder praten met het demissionaire kabinet over aanvullende coronasteun voor ondernemers. Eerst moet duidelijk zijn met welke maatregelen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdag komen tijdens hun vervroegde persconferentie.

Minister Stef Blok (Economische Zaken) en de staatssecretarissen Dennis Wiersma (Sociale Zaken) en Hans Vijlbrief (Financiën) zouden de kabinetsplannen woensdagavond in een commissiedebat verdedigen. Maar meerdere Kamerleden voelden ongemak om dat debat door te laten gaan, met mogelijk hardere maatregelen op komst.

VVD’er Thierry Aartsen waarschuwde meteen dat zijn inbreng “geldig is tot vrijdagavond 19.00 uur”, wanneer de persconferentie begint. Hij stelde voor de Kamerleden hun zegje te laten doen, maar het debat pas volgende week verder te voeren. Hoeveel steun nodig is om bedrijven door de verwachte lockdown te helpen, hangt volgens hem sterk af van de aard en duur van de te nemen maatregelen.

Aan de magere kant

D66-Kamerlid Romke de Jong drong erop aan het debat dan wel “zo snel mogelijk na het weekeinde” te hervatten. Hij vindt dat ondernemers na de persconferentie van vrijdag snel moeten weten waar zij aan toe zijn. Maar wat CDA’er Mustafa Amhaouch betreft wordt wel de tijd genomen voor overleg met werkgeversorganisaties en vakbonden.

Al voordat duidelijk werd dat het kabinet waarschijnlijk eerder met extra coronamaatregelen komt, vond een ruime meerderheid in de Tweede Kamer het voorgestelde steunpakket aan de magere kant. Bedrijven moeten weer een beroep kunnen doen op loonsteun, vinden veel partijen. Het kabinet houdt die maatregel tot dusver nog “in de achterzak”.

Daarnaast dringen veel partijen aan op meer belastinguitstel. “De beste en snelste liquiditeitssteun is het nu niet hoeven betalen van btw en loonbelastingen”, aldus Aartsen. Juist daar hebben veel ondernemers dringend behoefte aan. Stephan van Baarle (DENK) roept daarnaast op te wachten met het terugvorderen van teveel betaalde coronasteun.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.