AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 23 november 2021 13:37

VS geven strategische oliereserves vrij tegen dure brandstof

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten maken 50 miljoen vaten olie uit de strategische reserves vrij om zo de hoge brandstofprijzen aan de pomp tegen te gaan. Dat maakte het Witte Huis bekend. India doet mee met 5 miljoen vaten uit de nationale voorraden. Ook Japan, China, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk doen mee met de gecoördineerde stap, aldus het Witte Huis.

De olie komt uit de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve (SPR) die goed is voor meer dan 600 miljoen vaten. Daarbij kunnen oliebedrijven ruwe olie uit de reserves ontvangen die ze dan later moeten teruggeven aan de overheid, plus rente. Dat wordt dan een SPR-swap genoemd. Een vergelijkbare regeling was er ook na de orkaan Ida die de olie-industrie in het zuiden van de VS flink raakte, waardoor er brandstoftekorten dreigden. Nu worden 32 miljoen vaten geleend.

Daarnaast kan olie uit de voorraden rechtstreeks worden verkocht aan oliebedrijven voor raffinage. Hier gaat het nu om een versnelde verkoop van 18 miljoen vaten die eerder al was goedgekeurd door het Congres. Het Witte Huis verklaarde dat president Joe Biden nog meer kan doen indien nodig om de dure brandstof aan te pakken. De strategische voorraden zijn ondergronds opgeslagen in de staten Texas en Louisiana.

Kritiek

Biden heeft kritiek geuit op de oliealliantie OPEC+ omdat die te weinig zou doen om de hoge olieprijzen tegen te gaan. Hij vindt dat oliekartel OPEC en diens bondgenoten als Rusland nog meer olie moeten gaan oppompen. De hoge brandstofprijzen raken aan de populariteit van Biden.

De olieproducerende landen van de OPEC+ kunnen nu mogelijk hun eigen productie gaan aanpassen, zo hebben afgevaardigden van het oliekartel gezegd. Volgens de OPEC+ zijn de strategische reserves bedoeld voor noodgevallen en is daar geen sprake van. De groep gaat volgende week vergaderen over de productie. De olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten zei dat er geen noodzaak is voor de OPEC+ om de productie sterker te gaan verhogen. Momenteel wordt die elke maand met 400.000 vaten per dag verhoogd.

De olieprijzen zijn de afgelopen weken wel afgezwakt, ook vanwege zorgen over de impact van de lockdownmaatregelen in Europa op de vraag. De olieprijzen gingen in reactie op het vrijgeven van de reserve in eerste instantie behoorlijk omlaag, maar trokken daarna bij. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde dinsdagmiddag 0,5 procent lager op 76,33 dollar. Brentolie was vrijwel onveranderd op 79,72 dollar per vat.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Verenigde-arabische-emiraten, Japan, Europa-werelddeel, Louisiana-staat, Verenigde-staten, Rusland, Amerikaans-congres, Opec

De Aandeelhouder TV

december 9, 2022

DeGiro, Rabobank, B&S Group + Just Eat Takeaway uit AEX voor EXOR | DeAandeelhouder Podcast Afl. 101

december 9, 2022

Ben & Jerry’s raakt Unilever | 9 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:00

  De beste Europese dividendaandelen voor 2023

 • 08:51

  Inflatie blijft beurssentiment bepalen

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
09 dec 12:12 Redactie

De 3 aandelentips voor 2023 van Stefan Willems

08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS