Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPEC+ past productie mogelijk aan als landen reserves vrijgeven

OPEC+ past productie mogelijk aan als landen reserves vrijgeven
22 nov 2021 om 16:03

WENEN (ANP/BLOOMBERG) – Als verschillende landen als de Verenigde Staten, Japan, India en China een deel van hun oliereserves vrijgeven, passen de olieproducerende landen van de OPEC+ mogelijk hun eigen productieplannen aan. Dat geven afgevaardigden van oliekartel OPEC en daarmee samenwerkende landen als Rusland, die gezamenlijk als OPEC+ te boek staan, aan.

De OPEC+-landen zijn niet blij dat strategische oliereserves worden ingezet om de stijgende prijzen in toom te houden. Die reserves zijn bedoeld voor noodgevallen en daar is geen sprake van. Volgende week komt de OPEC+ bijeen om te praten over de productie voor december. Volgens de huidige plannen gaan de landen 400.000 vaten per dag extra produceren.

De Amerikaanse president Joe Biden vindt al langer dat de olieprijs te hoog is en riep OPEC+ daarom op meer te gaan produceren. De olieproducerende landen, die vorig jaar toen de olieprijzen kelderden daar veel last van hadden, voelden daar echter niets voor. Biden probeert daarom een coalitie te smeden van landen die elk een deel van hun reserves op de oliemarkt brengen. Japan en India hebben al aangegeven daartoe bereid te zijn en Biden probeert ook China aan boord te krijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.