NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 19 november 2021 14:24

Record aan beursgangen in Amsterdam dankzij lege beurshulzen

In dit artikel vind u onder andere informatie over: CTP, ROYAL DUTCH SHELL,

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Amsterdamse beurs kende dit jaar een record aan beursgangen. De thuisbasis van de oudste effectenbeurs ter wereld was vooral in trek bij zogenoemde lege beurshulzen, die geld ophalen om daarmee een bestaand bedrijf over te nemen en zo een beursnotering te geven.

Belangrijke reden voor de belangstelling voor een notering aan het Damrak is de brexit, waardoor de aantrekkingskracht van Londen als het belangrijkste financiële centrum van Europa is afgenomen.

De Amsterdamse beurs verwelkomde dit jaar tot nu toe twintig nieuwe bedrijven. Die haalden gezamenlijk 10,4 miljard euro op. Dat is het hoogste bedrag ooit voor Beursplein 5. Het merendeel van deze bedrijven bestond uit 'special purpose acquisition companies', of spacs. Dit zijn lege beursfondsen die zelf geen activiteiten hebben maar speciaal zijn opgezet om te investeren in andere bedrijven of overnames te doen. Mede dankzij gunstige regelgeving is Amsterdam favoriet bij deze fondsen.

Dertien spacs

In totaal hebben dit jaar dertien spacs een beursnotering gekregen in Amsterdam. De laatste was het investeringsfonds European Healthcare Acquisition & Growth, dat donderdag zijn debuut maakte.

Ook ging voormalig topman van de Britse olieproducent BP, Tony Hayward, dit jaar met een speciaal beursfonds naar het Damrak. Eerder kwam Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en oprichter van het luxebedrijf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), naar Amsterdam met zijn beursfonds Pegasus, dat zich richt op financiële bedrijven.

Londen

Naast de lege beurshulzen kozen ook bedrijven als de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost, de in Luxemburg gevestigde callcenteroperator Majorel Group en vastgoedontwikkelaar CTP voor een beursgang in Amsterdam.

Hoewel de Londense beurs moeite heeft om grote spacs aan te trekken, zelfs na het herzien van de noteringsregels, blijft de stad wel de grootste markt voor beursgangen, met een totale opbrengst dit jaar tot nu toe van 15,6 miljard pond (18,6 miljard euro). De rivaliteit tussen Londen en Amsterdam nam deze week verder toe nadat olie- en gasconcern Royal Dutch Shell aankondigde zijn predicaat koninklijk in te leveren en te verhuizen van Den Haag naar Londen.


De koers van het aandeel ROYAL DUTCH SHELL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico