Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagarde: inflatie blijft onzekere factor

Lagarde: inflatie blijft onzekere factor
19 nov 2021 om 11:51

Het blijft lastig te voorspellen wanneer de hoge inflatie zal afzwakken, maar voor de Europese Centrale Bank is er geen reden om overhaast het monetaire beleid aan te scherpen. Dit is de strekking van een toespraak die voorzitter Christine Lagarde vrijdag gaf in Frankfurt tijdens een Europees bankencongres.

Lagarde wees er in het haar toespraak op dat kijkend naar een langere periode, er geen sprake is van een hoge inflatie-klimaat. De gemiddelde inflatie tussen november 2019 en nu ligt rond de 1 procent, aldus de ECB-voorzitter.

Eén van de belangrijkste aanjagers voor de hoge inflatie zijn de energieprijzen, en die zullen in de komende maanden nog wel op een verhoogd niveau blijven, denkt Lagarde. In de loop van 2022 zullen de energieprijzen stabiliseren, wat volgens de ECB historisch gezien normaal is na een scherpe stijging.

Ondanks de hoge inflatie ziet de ECB geen reden om in te grijpen met een renteverhoging, herhaalde Lagarde vrijdag opnieuw.

De rentes kunnen pas verhoogd worden wanneer de inflatie op de middellange termijn stabiliseert rond de doelstelling van 2 procent, aldus de ECB-voorzitter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.