NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 19 november 2021 09:48

Chipfabrikant SK Hynix mag ASML-machines niet gebruiken in China

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ASML HOLDING NV,

SEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix mag de nieuwe chipmachines van ASML niet in China gebruiken. De plannen van SK Hynix om zijn grote chipfabriek in China te vernieuwen en de productie van geheugenchips efficiënter te maken met de nieuwe apparatuur van de Nederlandse chipmachinemaker komen daarmee in gevaar. De Verenigde Staten willen namelijk niet dat de geavanceerde machines van ASML worden geplaatst in China.

De mogelijke tegenslag kan SK Hynix, een van 's werelds grootste leveranciers van geheugenchips, die in een breed assortiment van producten van smartphones tot datacenters worden gebruikt, het volgende slachtoffer maken van de geopolitieke strijd tussen de VS en China. De nieuwe EUV-machines van ASML, die met behulp van extreem ultraviolet licht structuren op chips aanbrengen, zijn al langer onderdeel van het politieke spanningsveld tussen de twee economische grootmachten.

Onder voormalig president Donald Trump heeft Washington een exportverbod ingesteld voor hoogwaardige technologieën naar China. De Amerikanen willen niet dat geavanceerde machines, zoals die van ASML, door de Chinezen kunnen worden gebruikt om het leger te versterken. Ook onder president Joe Biden blijft het Witte Huis zich inzetten om te voorkomen dat China Amerikaanse en aanverwante technologieën in handen krijgt om de krijgsmacht te moderniseren.

Productie versnellen

De fabriek van SK Hynix in het Chinese Wuxi is van cruciaal belang voor de wereldwijde elektronica-industrie, die al met chiptekorten kampt, omdat het bedrijf daar ongeveer de helft van zijn geheugenchips maakt. Die chips zijn goed voor 15 procent van het wereldwijde aanbod. De chipfabrikant heeft de EUV-machines van ASML nodig om de kosten van de geheugenchips te beheersen en de productie te versnellen.

Grote concurrenten van SK Hynix, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en het Amerikaanse Micron Technology, stappen ook over op de nieuwe EUV-machines van ASML, maar gebruiken die niet op fabriekslocaties waar de machines te maken hebben met exportbeperkingen.


De koers van het aandeel ASML HOLDING NV noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Licht, Samsung-electronics, Nederland, Asml, Micron-technology, Wuxi, Verenigde-staten, Sk-hynix

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico