NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 18 november 2021 10:12

VS en Japan werken aan nieuw handelspact

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en Japan werken aan de vorming van een nieuw handelspact. De landen willen hun bondgenootschap versterken, maar willen ook samen optrekken bij problemen met "derde landen". Dat laatste is een duidelijke verwijzing naar China.

De eerste van een reeks ontmoetingen tussen de twee regeringen zal begin volgend jaar plaatsvinden. De gesprekken zullen ook gaan over onderwerpen als handel, arbeid, milieu en digitalisering, aldus een verklaring van een Amerikaanse handelsdelegatie, die een bezoek brengt aan Tokio.

De verklaring volgde op de ontmoeting tussen de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai en de Japanse minister van Handel Koichi Hagiuda. De twee spraken onder andere over de wereldwijde overcapaciteit in staal en aluminium, die volgens Tai grotendeels door China wordt veroorzaakt.

CPTPP-vrijhandelsakkoord

Japan drong er bij de VS op aan om weer toe te treden tot het CPTPP-vrijhandelsakkoord met vooral landen rond de Stille Oceaan als deelnemers. Oud-president Donald Trump zegde de deelname van de VS aan het akkoord na zijn aantreden op. Sindsdien heeft China een aanvraag ingediend om toe te treden tot het akkoord. Het CPTPP werd ooit door de VS gepromoot als een manier om Beijing te isoleren en tegenwicht te bieden voor de groeiende aanwezigheid van China in de regio.

De regering-Biden heeft gezegd te zullen werken aan een nieuw 'economisch kader' voor de regio. Details moeten nog worden uitgewerkt. De VS zullen niet snel weer toetreden tot het CPTPP, zei minister van Handel Gina Raimondo eerder deze week.

Verder lijkt het overleg tussen de twee ook te gaan over importheffingen op staal en aluminium die door de VS eerder werden opgelegd. Biden heeft eerder al stappen gezet om de banden met bondgenoten te verbeteren, onder meer door de aan de Europese Unie opgelegde heffingen te versoepelen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Japan, Europa-werelddeel, Grote-oceaan, Peking, Aluminium, Tokio, Handel-economie, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

mei 16, 2022

Aandeel AMG technische analyse 16 mei 2022 – Door Nico Bakker

mei 16, 2022

Musk zet Twitter in spagaat | 16 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 13, 2022

Week 19 AEX, DAX, BEL20 – 19mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:16

  Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

 • 11:09

  Technische Analyse BEL 20 en Walmart

 • 08:39

  Beurzen lager van start na zwakke Chinese retailcijfers

 • 18:39

  TA van Edward Loef – Pfizer en BioNTech opnieuw technisch bekeken

 • 13:00

  Delta: de optiegriek om te begrijpen

 • 12:00

  Gamma: de onderschatte optiegriek

 • 08:23

  Rally Amerikaanse futures neemt Azië en Europa op sleeptouw

 • 12:00

  De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

 • 08:20

  Wall Street sell-off continues en Europa opent 2% lager

Masterclasses

Columns

Nieuw
16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto