AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 17 november 2021 13:08

Rusland wacht geduldig na vertraging Nord Stream 2-pijpleiding

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Rusland stelt geduld te hebben na de laatste tegenslag over de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding, nadat Duitsland het goedkeuringsproces tijdelijk heeft stopgezet. "De certificering van Nord Stream 2 is een vrij ingewikkeld proces en dit was vanaf het begin bekend", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. "Het was dan ook duidelijk dat we geduld moesten hebben."

Het certificeringsproces van de pijpleiding in de Oostzee werd dinsdag opgeschort vanwege een juridische hindernis. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur concludeerde dat de uitbater van de gaspijplijn Nord Stream 2 geen Duits bedrijf was en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet.

Om het goedkeuringsproces te hervatten, moet de in Zwitserland gevestigde exploitant van Nord Stream 2 een Duitse dochteronderneming oprichten die het Duitse deel van de pijpleiding zal bezitten en exploiteren. Hoelang het certificeringsproces stilligt, hangt af van hoe snel die situatie is aangepast.

Gasprijzen

De goedkeuring van de Duitse toezichthouder is een van de laatste stappen voor de ingebruikname van de pijpleiding die naar verwachting de Russische gaslevering aan Duitsland zal verdubbelen. Door de vertraging is het wel onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gastekorten in Europa deze winter kan helpen verlichten.

De Europese gasprijzen liepen woensdag dan ook verder op, na de sterke opmars een dag eerder. In Nederland verhandelde maandtermijncontracten voor gas, die gelden als een standaard, stegen zo'n 6 procent tot het hoogste niveau in een maand tijd. Dinsdag werd gas al 18 procent duurder.

De Nord Stream 2-pijpleiding is omstreden. Volgens critici, waaronder de Verenigde Staten, wordt Europa door de pijpleiding te afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening en krijgt Moskou daarmee een diplomatiek wapen in handen. Bovendien kan Rusland met de nieuwe pijplijn westerse bondgenoten als Oekraïne buitenspel zetten. Die landen ontvangen nu nog vergoedingen voor het gas dat over hun grondgebied wordt vervoerd.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Aardgas, Nederland, Europa-werelddeel, Duitsland, Verenigde-staten, Rusland, Moskou, Oostzee

De Aandeelhouder TV

september 30, 2022

Wat zijn die gekke Britten aan het doen? Lukas Daalder (BlackRock) | DeAandeelhouder Podcast Afl. 89

september 30, 2022

Spanningen lopen op | 30 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 30, 2022

EURUSD Actie Reactie Actie

september 29, 2022

De NASDAQ Adam bodem – 28sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

29 sep 08:13 Nico Inberg

Porsche naar beurs voor €82,50