Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Google gaat Frans persbureau AFP betalen voor doorplaatsen nieuws

Google gaat Frans persbureau AFP betalen voor doorplaatsen nieuws
17 nov 2021 om 21:50

PARIJS (ANP/AFP) - Google gaat het Franse persbureau AFP de komende vijf jaar betalen voor het gebruik van het nieuws dat AFP maakt. Daarvoor krijgt het Franse persbureau een onbekend bedrag. Eerder dit jaar tekende Google ook al een overeenkomst met enkele Franse kranten voor het gebruik van hun berichten. Na ingrijpen van een Franse toezichthouder, die meende dat Google meer had moeten doen om tot een eerlijk akkoord te komen, is Google opnieuw met die kranten aan het onderhandelen.

AFP produceert geschreven tekst, foto's en video's in zes talen. Die mag Google dankzij de deal in heel de Europese Unie in Google News plaatsen. AFP en andere media hadden geklaagd dat Google geld verdient aan hun nieuws, door er advertenties bij te plaatsen, waardoor zij zelf minder kunnen verdienen.

Dat doorplaatsen door Google valt onder het auteursrecht en wordt naburige rechten genoemd. In een Europese richtlijn uit 2019 werden die behandeld.

In verschillende andere landen zijn de media ook met bedrijven als Google en Facebook in gesprek over betalingen. In Denemarken hebben de media besloten gezamenlijk te onderhandelen en ook in Nederland zijn daar plannen toe.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Meta Platforms

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!