Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Reisorganisaties willen ‘betrouwbare reisadviezen’ afdwingen

Reisorganisaties willen ‘betrouwbare reisadviezen’ afdwingen
16 nov 2021 om 16:05

DEN HAAG (ANP) – Tientallen reisorganisaties pleitten dinsdag in de rechtbank in Den Haag voor “betrouwbare reisadviezen” in een kort geding tegen de Nederlandse overheid. Volgens hen geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nu onjuiste reisadviezen af als het gaat om de coronapandemie.

Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo’n land als het echt noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan.

De huidige reisadviezen stammen uit de tijd zonder vaccins, zeggen de reisorganisaties, en landen die veilig zijn zouden voor gevaccineerden een geel of groen reisadvies moeten krijgen. “Vaccins beschermen even goed binnen de EU als buiten de EU, iedereen snapt dat”, zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië.

Uitspraak op 3 december

De zaak is aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. Verre reizen worden volgens hen nu onterecht ontmoedigd, wat de sector grote schade toebrengt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vorige maand weten dat de oranje reisadviezen voor veel landen buiten Europa er niet voor niets zijn. “We hebben eerder bijvoorbeeld gezien dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met omstandigheden die snel verslechteren, en met plotselinge lokale maatregelen zoals quarantaine”, legde een woordvoerster uit. De overheid werkt aan een “toekomstbestendig” coronareisbeleid. Daarbij zijn meerdere ministeries betrokken.

De rechter doet op vrijdag 3 december uitspraak in de zaak.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.