AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 12 november 2021 13:58

Ouderenorganisaties kritisch over akkoord voor verhogen pensioen

DEN HAAG (ANP) - Ouderenorganisaties vinden het voorstel uit de Haagse politiek om sommige pensioenen vanaf januari al te laten stijgen een "fopspeen". "De gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit", stellen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM in een gezamenlijke reactie. Ze wijzen erop dat de grootste pensioenfondsen van Nederland ook bij de voorgestelde versoepeling van de pensioenregels nog niet kunnen indexeren.

Donderdag kon een voorstel van de PvdA hierover op steun van genoeg partijen in de Tweede Kamer rekenen, en ook het kabinet wil eraan meewerken. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen dan vanaf januari de pensioenen verhogen, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

Maar de ouderenorganisaties wijzen erop dat de zogeheten beleidsdekkingsgraad van de grootste pensioenfondsen van Nederland nog onder de 105 procent ligt. Ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT hebben uitgaande van die graadmeter nog niet de vereiste 1,05 euro in kas per euro toegezegd pensioen. "En het overgrote deel van de fondsen dat naar verwachting volgend jaar wél kan indexeren, kon dat al zonder deze deal", constateren de organisaties verder.

Dit betekent volgens ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM dat miljoenen gepensioneerden er volgend jaar waarschijnlijk dus nog niet op vooruit zullen gaan, en dat hun koopkracht verder zal verslechteren. "Dat komt nog eens bovenop de ongeveer 20 procent die hun aanvullende pensioenen de afgelopen tien jaar al bij de inflatie zijn achtergebleven", becijferen ze daarbij. Bij veel pensioenfondsen zijn de pensioenen al jaren niet meer verhoogd.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Pvda, Nederland, Stichting-pensioenfonds-abp, Pensioenfonds, Inflatie, Anbo, Politiek, Tweede-kamer-der-staten-generaal

De Aandeelhouder TV

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 7, 2022

Just Eat uit de AEX index | 7 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 6, 2022

Aandelen FlatexDeGiro 37% in het rood!

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 08:08

  Beleggers vrezen voor economische recessie

 • 11:00

  LYNX Beursflash | Technische analyse S&P500 en Nasdaq

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS

08 dec 09:10 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg!