Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ouderenorganisaties kritisch over akkoord voor verhogen pensioen

Ouderenorganisaties kritisch over akkoord voor verhogen pensioen
12 nov 2021 om 13:58

DEN HAAG (ANP) – Ouderenorganisaties vinden het voorstel uit de Haagse politiek om sommige pensioenen vanaf januari al te laten stijgen een “fopspeen”. “De gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit”, stellen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM in een gezamenlijke reactie. Ze wijzen erop dat de grootste pensioenfondsen van Nederland ook bij de voorgestelde versoepeling van de pensioenregels nog niet kunnen indexeren.

Donderdag kon een voorstel van de PvdA hierover op steun van genoeg partijen in de Tweede Kamer rekenen, en ook het kabinet wil eraan meewerken. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen dan vanaf januari de pensioenen verhogen, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

Maar de ouderenorganisaties wijzen erop dat de zogeheten beleidsdekkingsgraad van de grootste pensioenfondsen van Nederland nog onder de 105 procent ligt. Ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT hebben uitgaande van die graadmeter nog niet de vereiste 1,05 euro in kas per euro toegezegd pensioen. “En het overgrote deel van de fondsen dat naar verwachting volgend jaar wél kan indexeren, kon dat al zonder deze deal”, constateren de organisaties verder.

Dit betekent volgens ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM dat miljoenen gepensioneerden er volgend jaar waarschijnlijk dus nog niet op vooruit zullen gaan, en dat hun koopkracht verder zal verslechteren. “Dat komt nog eens bovenop de ongeveer 20 procent die hun aanvullende pensioenen de afgelopen tien jaar al bij de inflatie zijn achtergebleven”, becijferen ze daarbij. Bij veel pensioenfondsen zijn de pensioenen al jaren niet meer verhoogd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.