AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 10 november 2021 08:01

Adidas geraakt door Chinese boycot en coronalockdowns in Azië

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Adidas heeft een stuk minder kleding verkocht in Azië en met name in China. Dat komt door de Chinese boycot tegen het sportmerk, omdat het Duitse bedrijf zich had uitgesproken over mensenrechtenschendingen in de Chinese regio Xinjiang. Ook werd er minder verkocht vanwege de lockdownmaatregelen in delen van Azië vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.

Daarnaast moesten fabrieken van Adidas in Vietnam tijdelijk worden gesloten en had het bedrijf ook last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Al deze factoren bij elkaar hebben Adidas naar eigen zeggen zo'n 600 miljoen euro aan omzet gekost in het derde kwartaal.

In Azië verkocht Adidas de afgelopen periode 8 procent minder en in China bijna 15 procent. Adidas benadrukte geen katoen te gebruiken uit Xinjiang, waar volgens mensenrechtenorganisaties veel Oeigoeren worden vervolgd en dwangarbeid moeten verrichten in de textielsector. Eerder dit jaar laaide de woede onder nationalistische Chinezen over dit soort verklaringen weer op en werd onder meer opgeroepen geen Adidas-kleding meer te kopen.

Op sociale media was vooral H&M, samen met andere westerse merken, het mikpunt van veel Chinezen. In maart sloot H&M nog een aantal winkels in China vanwege de storm van kritiek op uitlatingen van de modeketen.

De omzet van Adidas steeg in het derde kwartaal wereldwijd met ruim 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar bijna 5,8 miljard euro. Vooral in Europa en Noord-Amerika waren de opbrengsten hoger. De nettowinst groeide met 70 procent naar 984 miljoen euro. Daarvan was ongeveer de helft te danken aan eenmalige baten die vooral te maken hebben met de verkoop van Reebok.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Kleding, Hm, Duitsland, Adidas, Xinjiang, Rechten-van-de-mens, Vietnam

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?