AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 5 november 2021 20:35

Uitgelicht: bouwers bouwen jaarwinst uit

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Bam Group, Heijmans,

BAM en Heijmans kwamen afgelopen week met een kwartaalupdate en dat leverde geen windeieren op.

Het aandeel BAM steeg afgelopen week 6,5 procent en Heijmans zelfs 21 procent. Daarmee komen de koerswinsten dit jaar vooralsnog uit op respectievelijk 57 en 56 procent, met nog 2 maanden te gaan.

BAM liet duidelijk aantrekkende resultaten zien. "Het financiële resultaat van BAM in het derde kwartaal van 2021 bevestigt de verdere verbetering van onze operationele prestaties", zei CEO Ruud Joosten van BAM donderdag in een toelichting.

"De sterke operationele resultaten hebben zich in het derde kwartaal verder doorgezet", constateerde CEO Ton Hillen van Heijmans een dag eerder al. "Heijmans blijft goed presteren en verraste opnieuw", aldus Degroof Petercam. "De aangescherpte aanbestedingsprocedures en risicomanagement betalen zich duidelijk uit", vindt hij.

De Nederlandse bouw- en vastgoedactiviteiten presteerden volgens topman Joosten van BAM opnieuw sterk. "Verdere risicovermindering van de divisie Grote Projecten van de Nederlandse infra-activiteiten houdt hoge prioriteit", aldus de topman. "De bijdrage van onze activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland stemt tevreden."

Voor 2021 blijft BAM onverminderd mikken op een gecorrigeerde EBITDA-marge van circa 3,5 procent. Heijmans durfde het in tegenstelling tot BAM wel aan om de outlook te verhogen. De bouwer liet weten ervan uit te gaan dat de winst dit jaar minimaal 20 procent hoger uit zal vallen, bij een vergelijkbare omzet. Heijmans verwachtte eerder dat het operationeel resultaat over 2021 op jaarbasis gelijk zou blijven aan de 85 miljoen euro in 2020. Alle reden, zo vond ING, om het koersdoel voor Heijmans te verhogen van 16,50 naar 18,25 euro met een herhaling van het koopadvies.

ING merkte op dat het vierde kwartaal doorgaans een sterk kwartaal is voor bouwers. De bank was dan ook verbaasd dat BAM de outlook voor 2021 niet verhoogde. 

BAM zei goede voortgang met zijn nieuwe strategie te boeken, maar ”gesprekken met opdrachtgevers over de timing en afwikkeling van enkele substantiële claims lopen door en er is in de gehele sector druk vanuit de toeleveringsketen", aldus de bouwer. 

Degroof Petercam zag in de cijfers van Heijmans dat deze bouwer er juist in slaagt om de hogere kosten goed door te berekenen en de tekorten in de aanvoer te managen.

En over die claims van BAM is zowel Degroof als ING bezorgd. "De claims zijn mogelijk zo substantieel, dat de outlook niet kon worden verhoogd", aldus ING. En BAM blinkt ook nog eens niet uit in het verschaffen van details. ING zag nog wel voldoende ruimte om het koersdoel voor BAM met 20 cent te verhogen naar 2,80 euro, maar een adviesverhoging zat er niet in. 

Mocht er dit jaar geen duidelijkheid komen over de claims, dan zal de marge dit jaar hoogstwaarschijnlijk hoger uitvallen dan de 3,5 procent die BAM nu zegt te verwachten, maar dan zal de bouwer vermoedelijk voor 2022 weer een voorzichtige outlook afgeven.


De koers van het aandeel Bam Group noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 2,20 en op zijn laagst 2,09. Het aandeel had een slotkoers van 2,18.

De koers van het aandeel Heijmans noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 12,28 en op zijn laagst 11,86. Het aandeel had een slotkoers van 12,20.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel