Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Optimisme op beurzen aan begin belangrijke Fed-week

Optimisme op beurzen aan begin belangrijke Fed-week
1 nov 2021 om 11:43

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Beleggers waren optimistisch gestemd aan het begin van de belangrijke handelsweek, die vooral in het teken staat van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een geleidelijke afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed woensdag hierover een definitief besluit zal nemen.

Beleggers hielden ook de ontwikkelingen over de klimaatafspraken in de gaten. De leiders van de G20-landen spraken afgelopen weekeinde in Rome af dat er alles aan gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. Zondag is in Glasgow de klimaattop COP26 begonnen, waar de klimaatdoelen mogelijk verder worden aangescherpt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 812,50 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 1060,78 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen klommen tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,8 procent, ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in september.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal (plus 1,9 procent) stond in de kopgroep van de AEX. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun conflict over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd. Branchegenoten Thyssenkrupp en Salzgitter wonnen tot 3,7 procent in Frankfurt. Ook de bankaandelen waren in trek door speculatie op hogere rentetarieven. ING dikte 2,1 procent aan. Chipbedrijf Besi (min 2,8 procent) was de grootste daler in de AEX.

In Londen zakte Barclays 1,9 procent. Topman Jes Staley stapt op bij de Britse bank. De bankier wordt genoemd in de onderzoeken naar wijlen zedendelinquent Jeffrey Epstein. Staley spreekt alle beschuldigingen tegen, maar legt zijn functie in overleg met de bank neer.

Ryanair

Ryanair daalde 0,6 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst, dankzij de sterke vraag naar vakantievluchten. Voor het hele boekjaar rekent het bedrijf nog wel op een verlies. In Kopenhagen verloor sieradenverkoper Pandora 6,6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Farmaceut Sanofi profiteerde van een koopadvies door HSBC en won 1,9 procent in Parijs.

De euro was 1,1566 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 84,01 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 84,48 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.