Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Shell doet stapje terug

Uitgelicht: Shell doet stapje terug
29 okt 2021 om 19:01

Royal Dutch Shell speelde zich afgelopen week in de kijker met een kwartaalrapportage en een activistische aandeelhouder die aan de deur in Den Haag klopte.

Beleggers waren weinig gecharmeerd van de gang van zaken en het aandeel Shell daalde afgelopen week 4,1 procent.

De kwartaalwinst van Shell verviervoudigde in het afgelopen kwartaal van 955 miljoen naar 4,1 miljard dollar. Analisten hadden echter gerekend op een winststijging tot 5,3 miljard dollar. Volgens Berenberg zat de misser vooral bij de tak Integrated Gas en tevens bij Upstream. Orkaan Ida had een negatieve impact van 400 miljoen dollar, maar daar had Shell ook al voor gewaarschuwd.

Tegenover deze winst stond wel een record kasstroom. De operationele vrije kasstroom van Shell bedroeg liefst 16,0 miljard euro. Analisten rekenden hier op 12,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 10,4 miljard dollar. Exclusief werkkapitaal kwam de post afgelopen kwartaal zelfs uit op 17,5 miljard dollar.

De kasstroom compenseerde volgens veel analisten de tegenvallende winststijging. Wel kwam die meevallende kasstroom voor ruim 4 miljard dollar voor rekening van LNG-derivaten. Dat zal in de komende kwartalen andersom zijn, merkte ING op.

De nettoschuld van Shell bedroeg eind september 57,5 miljard dollar. Dat was eind juni 65,7 miljard dollar. Dit jaar wist Shell al voor 16 miljard dollar aan schuld weg te werken, merkte RBC op. Niet zo heel gek, aldus Berenberg, dat erop wees dat Shell alleen al in de afgelopen twee kwartalen een operationele kasstroom van 27,6 miljard dollar genereerde, exclusief de derivatenwinst afgelopen kwartaal.

Shell zal een kwartaaldividend uitkeren van 0,24 dollar per aandeel. Een tegenvaller is volgens RBC dat Shell niet besloot om het aandeleninkooprogramma te vergroten. “Dat stelt sommigen wellicht teleur, inclusief onszelf”, schreef RBC. De Amerikaanse concurrent kondigde vrijdagmiddag wel voor 10 miljard dollar aan aandeleninkopen aan.

Shell liet al weten 7 miljard dollar van de verkoopopbrengst van de Texaanse activiteiten te gebruiken om in 2022 extra eigen aandelen in te kopen.

Toch lijkt dit allemaal niet genoeg. Afgelopen week meldde de activistische aandeelhouder Third Point van Daniel Loeb zich in Den Haag.

Het investeringsvehikel van Loeb dringt aan op een splitsing van Shell: één met de oude activiteiten, zoals raffinage, die voor een stabiele kasstroom zorgen, en een tweede bedrijf voor zijn duurzame activiteiten en andere divisies die aanzienlijk investeringen vergen, schreef de activist in een brief aan zijn beleggers.

Dit zou volgens Third Point de strategie van het bedrijf verduidelijken en de aandelen aantrekkelijk maken voor verschillende groepen beleggers, die nu tegenstellende zaken eisen van het energiebedrijf. Shell kan in zijn huidige vorm volgens Loeb simpelweg niet alle aandeelhouders tevreden stellen. Juist afgelopen week maakte pensioenfonds ABP bekend dat het uit Shell zal stappen, uit milieuoverwegingen. 

Shell bevestigde dat er al voorbereidende gesprekken zijn gevoerd met Third Point, maar zegt de activist niet anders te zullen behandelen dan andere aandeelhouders. Ook lijkt er weinig bereidheid om gehoor te geven aan de plannen die Third Point voorlegde.

Wel benadrukte CEO Ben van Beurden dat Shell vaart maakt met zijn energietransitie. Shell wil nu al in 2030 de uitstoot van CO2 hebben gehalveerd ten opzichte van 2016, meldde de energiereus bij de kwartaalcijfers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.