NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 29 oktober 2021 19:01

Uitgelicht: Shell doet stapje terug

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ING GROEP, ROYAL DUTCH SHELL,

Royal Dutch Shell speelde zich afgelopen week in de kijker met een kwartaalrapportage en een activistische aandeelhouder die aan de deur in Den Haag klopte.

Beleggers waren weinig gecharmeerd van de gang van zaken en het aandeel Shell daalde afgelopen week 4,1 procent.

De kwartaalwinst van Shell verviervoudigde in het afgelopen kwartaal van 955 miljoen naar 4,1 miljard dollar. Analisten hadden echter gerekend op een winststijging tot 5,3 miljard dollar. Volgens Berenberg zat de misser vooral bij de tak Integrated Gas en tevens bij Upstream. Orkaan Ida had een negatieve impact van 400 miljoen dollar, maar daar had Shell ook al voor gewaarschuwd.

Tegenover deze winst stond wel een record kasstroom. De operationele vrije kasstroom van Shell bedroeg liefst 16,0 miljard euro. Analisten rekenden hier op 12,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 10,4 miljard dollar. Exclusief werkkapitaal kwam de post afgelopen kwartaal zelfs uit op 17,5 miljard dollar.

De kasstroom compenseerde volgens veel analisten de tegenvallende winststijging. Wel kwam die meevallende kasstroom voor ruim 4 miljard dollar voor rekening van LNG-derivaten. Dat zal in de komende kwartalen andersom zijn, merkte ING op.

De nettoschuld van Shell bedroeg eind september 57,5 miljard dollar. Dat was eind juni 65,7 miljard dollar. Dit jaar wist Shell al voor 16 miljard dollar aan schuld weg te werken, merkte RBC op. Niet zo heel gek, aldus Berenberg, dat erop wees dat Shell alleen al in de afgelopen twee kwartalen een operationele kasstroom van 27,6 miljard dollar genereerde, exclusief de derivatenwinst afgelopen kwartaal.

Shell zal een kwartaaldividend uitkeren van 0,24 dollar per aandeel. Een tegenvaller is volgens RBC dat Shell niet besloot om het aandeleninkooprogramma te vergroten. "Dat stelt sommigen wellicht teleur, inclusief onszelf", schreef RBC. De Amerikaanse concurrent kondigde vrijdagmiddag wel voor 10 miljard dollar aan aandeleninkopen aan.

Shell liet al weten 7 miljard dollar van de verkoopopbrengst van de Texaanse activiteiten te gebruiken om in 2022 extra eigen aandelen in te kopen.

Toch lijkt dit allemaal niet genoeg. Afgelopen week meldde de activistische aandeelhouder Third Point van Daniel Loeb zich in Den Haag.

Het investeringsvehikel van Loeb dringt aan op een splitsing van Shell: één met de oude activiteiten, zoals raffinage, die voor een stabiele kasstroom zorgen, en een tweede bedrijf voor zijn duurzame activiteiten en andere divisies die aanzienlijk investeringen vergen, schreef de activist in een brief aan zijn beleggers.

Dit zou volgens Third Point de strategie van het bedrijf verduidelijken en de aandelen aantrekkelijk maken voor verschillende groepen beleggers, die nu tegenstellende zaken eisen van het energiebedrijf. Shell kan in zijn huidige vorm volgens Loeb simpelweg niet alle aandeelhouders tevreden stellen. Juist afgelopen week maakte pensioenfonds ABP bekend dat het uit Shell zal stappen, uit milieuoverwegingen. 

Shell bevestigde dat er al voorbereidende gesprekken zijn gevoerd met Third Point, maar zegt de activist niet anders te zullen behandelen dan andere aandeelhouders. Ook lijkt er weinig bereidheid om gehoor te geven aan de plannen die Third Point voorlegde.

Wel benadrukte CEO Ben van Beurden dat Shell vaart maakt met zijn energietransitie. Shell wil nu al in 2030 de uitstoot van CO2 hebben gehalveerd ten opzichte van 2016, meldde de energiereus bij de kwartaalcijfers.


De koers van het aandeel ING GROEP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ROYAL DUTCH SHELL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

juli 1, 2022

Philips en Inflatiecijfers | 1 juli 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 30, 2022

AEX Maandafsluiting – 30jun22

juni 30, 2022

De ideale wereld. De wereld is momenteel ziek, maar wij gaan hem samen beter maken | Golden Crosses

juni 30, 2022

KansHebber Galapagos

Het laatste beursnieuws

updates

 • 07:00

  Nasdaq noteert slechtste kwartaal sinds 2008 vanwege rentevrees

 • 17:03

  TA van Edward Loef – Goud en zilver in de uitverkoop?

 • 13:00

  Diagonal spread: optiestrategie met veel mogelijkheden

 • 13:00

  Calendar spread: inspelen op verschillende looptijden

 • 08:29

  Beurs blijft onrustig; Europa opent ruim 1% lager

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Shell wel, Just Eat Takeaway niet

 • 09:44

  ETF van de week: Wisdomtree WTI Crude Oil 1x Daily Short (9GA7)

 • 08:09

  Weer een bearmarket rally en olieprijs blijft sterk

 • 19:42

  TA van Edward Loef – Twijfels over de olieprijs?

Masterclasses

Columns

Nieuw
30 jun 11:50 Redactie

ETF v/d Week: Infrastructuur

29 jun 11:25 Nico Inberg

Uitkotsmoment Just Eat Takeaway

29 jun 09:19 Nico Inberg

Sofina: Grootste deelneming een vraagteken