AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 29 oktober 2021 10:42

Energiebedrijf Welkom Energie failliet verklaard

LELYSTAD (ANP) - Energiebedrijf Welkom Energie is failliet. De rechtbank in Lelystad sprak het faillissement vrijdag uit op verzoek van de onderneming. Eerder deze week werd al duidelijk dat Welkom Energie door de hoge energieprijzen in financiële problemen was geraakt en werden de 90.000 klanten door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) overgeheveld naar Eneco. Welkom Energie is het eerste in Nederland actieve energiebedrijf dat ten onder gaat door de sterk gestegen prijzen voor gas en stroom.

Welkom Energie kon de leveringszekerheid niet mee garanderen en vroeg daarom zelf aan de ACM om zijn vergunning in te trekken. Het bedrijf moest door de koude winter van vorig jaar al meer verbruik voorfinancieren dan verwacht. Toen de energieprijzen vervolgens hard stegen leed het bedrijf bovendien verlies omdat klanten contracten hadden voor lage tarieven en er niet genoeg werd verdiend om de rekeningen van te betalen.

De klanten van Welkom Energie werden weliswaar ondergebracht bij Eneco, maar raken mogelijk wel geld kwijt. Klanten die nog geld tegoed hebben van de energieleverancier, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, zien dit waarschijnlijk niet volledig terug. Een door de rechtbank aangestelde curator gaat de afwikkeling van het faillissement begeleiden en kijkt ook naar die tegoeden van klanten.

Meer energiebedrijven hebben het momenteel moeilijk. Eerder zegden DGB Energie en Enstroga al contracten met klanten eenzijdig op omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. Dit mag volgens de ACM niet. Enstroga dreigde eerder deze maand zelfs te stoppen met het leveren van gas en elektriciteit aan klanten die niet akkoord gingen met een fikse tariefsverhoging. Na ingrijpen van de ACM bond het in Maastricht gevestigde bedrijf in. Enstroga vraagt klanten nu vrijwillig te vertrekken naar een andere energieleverancier.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Elektriciteit, Energie, Aardgas, Faillissement, Nederland, Maastricht, Welkom, Elektrische-stroom

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

De beurs gaat 20% crashen – Jeremy Grantham

januari 27, 2023

Signify stelt teleur, ASML wat nu? | 27 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 26, 2023

JET veert op – 26jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op