AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 26 oktober 2021 06:56

Europese beurzen openen hoger

In dit artikel vind u onder andere informatie over: 3M, Apple Inc., FR40, General Electric, Just Eat Takeaway.com, PayPal, PORT20, Tesla Inc., Twitter, Twitter Inc., VISA,

De Europese beurzen koersen dinsdag af op een hogere opening, na nieuwe recordstanden in de VS.

IG voorziet een openingswinst van 34 punten voor de Duitse DAX en een minieme plus voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 6 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd.

"De mondiale beurzen blijven veerkrachtig en kalm in een periode die wordt gekenmerkt door veel productieproblemen, een aantrekkende inflatie en nieuwe bewijzen dat de steunmaatregelen afgebouwd zullen worden", zo stelden analisten van SEB.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat bedrijven tot dusver de hogere prijzen kunnen doorbereken aan klanten, zonder dat zij een terugval zien in de verkoopcijfers. "Tegelijk hebben consumenten ook te kampen met een continu veranderend economisch klimaat."

Volgens Hewson zijn er wel veel zorgen over nieuwe coronabesmettingen wereldwijd. In China werden nieuwe reisrestricties doorgevoerd, terwijl Singapore opnieuw in een lockdown is, zo merkte de analist op. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden de teugels volgens hem wat strakker aangetrokken om een nieuwe golf in te dammen.

Op macro-economisch vlak was er maandag in Europa aandacht voor de Ifo-index die het Duitse ondernemersvertrouwen meet. Die daalde van 98,8 in september naar 97,7 in oktober. Er was een daling tot 98,0 verwacht. Economen van Commerzbank wezen erop dat de index voor de vierde maand op rij is gedaald en dat dit een waarschuwing is dat de Duitse economie in het vierde kwartaal aanzienlijk zal vertragen.

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com moet zijn belang in het Amerikaanse Grubhub tegen het einde van 2021 verkopen of afsplitsen. Dit is de strekking van een brief die aandeelhouder Cat Rock maandag stuurde naar de Amsterdamse maaltijdbezorger. Het aandeel Just Eat Takeaway daalde 1,9 procent.

De verkoop van de genationaliseerde probleembank Banca Monte dei Paschi di Siena aan de Italiaanse grootbank UniCredit gaat niet door, omdat een prijsverschil van 2 miljard euro niet kon worden overbrugd. Het aandeel UniCredit leverde 1,7 procent in.

Novartis heeft in een Fase 3 studie met een potentiële behandeling van longkanker niet het gewenste resultaat behaald. De studie, Canopy-1, liet geen statistische verbetering zien in overleving en ook geen signalen dat dankzij de behandeling de progressie van de ziekte werd afgeremd. Het aandeel leverde 0,7 procent in.

HSBC heeft in het derde kwartaal de nettowinst ruimschoots zien verdubbelen op jaarbasis en kondigde een grootschalig inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van maximaal 2 miljard dollar. Het aandeel won in Londen 1,9 procent.

In Frankfurt gingen de autofabrikanten aan kop. BMW won 2,2 procent en Volkswagen en Porsche zelfs meer dan 4 procent. En in Parijs deed sectorgenoot Stellantis het goed met een plus van 3,8 procent. Toch was de koploper in Parijs ArcelorMittal met een koerswinst van 4,6 procent.

In Londen deden de mijnbouwers het ook goed, met bijvoorbeeld 2,8 procent winst voor BHP en 3,0 procent voor Antofagasta.

Euro STOXX 50         4.195,35 (+0,2%)
STOXX Europe 600        472,21 (+0,1%)
DAX                  15.599237 (+0,4%)
CAC 40                6.712,87 (-0,3%)
FTSE 100              7.222,82 (+0,3%)
SMI                  12.063,17 (+0,1%)
AEX                     813,02 (+0,01%)
BEL 20                4.219,63 (+0,04%)
FTSE MIB             26.815,79 (+0,9%)
IBEX 35               8.920,90 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een hogere opening voor Wall Street.

Maandag eindigden de indexen op Wall Street hoger, met records voor de Dow Jones index en S&P 500.

Facebook publiceerde maandag nabeurs gemengde resultaten. De winst viel beter uit dan verwacht, maar de omzet was onder de maat en ook de groei van het aantal maandelijkse gebruikers viel lager uit dan verwacht. De advertentieinkomsten stegen in het derde kwartaal minder hard dan een kwartaal eerder, als gevolg van de nieuwe privacyregels van Apple. CFO David Wehner wees erop dat er aanzienlijke onzekerheid is in het vierde kwartaal vanwege deze veranderingen.

Social mediabedrijf Snap stelde vorige week al teleur met de kwartaalcijfers, waarschuwend voor de strengere privacyregels van Apple, waardoor de advertentie-inkomsten waarschijnlijk zullen dalen. Dit zou een "kanarie in de kolenmijn" kunnen zijn voor de rest van de technologiesector, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Als meer techreuzen somber blijken in hun vooruitblik, kan de stemming snel omslaan, denkt de marktanalist.

Microsoft en Twitter staan voor dinsdag op het programma, evenals Alphabet, het moederbedrijf van Google. Apple en Amazon.com volgen later deze week.

Sterke winsten voor banken, makers van consumentenartikelen en fabrikanten hebben de aandelenkoersen de afgelopen week laten stijgen en de zorgen bij beleggers gesust dat hogere inflatie en arbeidstekorten de winst zouden kunnen eroderen.

"Eén van de meer opmerkelijke conclusies van het kwartaalcijferseizoen tot nu toe is het vermogen van bedrijven om de prijsverhogingen grotendeels door te berekenen aan de klanten, zonder dat de omzet hierdoor daalt", zei Hewson.

Cruciaal is hoe centrale banken zullen reageren op de stijgende prijzen. Volgende week verschijnt het rentebesluit van de Federal Reserve en moet duidelijk worden of de Amerikaanse centrale bank in november al begint met het afbouwen van zijn maandelijkse opkoopprogramma.

Fondsbeheerders volgen intussen ook de onderhandelingen in het Amerikaanse Congres over het grote pakket beleidsmaatregelen voor sociale uitgaven en investeringen in infrastructuur van president Joe Biden.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Chicago Fed National Activity Index is gedaald naar 0,13 negatief in september, van 0,05 positief in augustus. Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt. Is de index negatief, dan impliceert dit een groei onder de trend.

De olieprijs schommelde tussen winst en verlies. Bij een settlement van 83,76 dollar noteerde een vat West Texas Intermediate uiteindelijk stabiel ten opzichte van voor het weekend. Brent werd een half procent goedkoper maar bleef wel boven de 85 dollar per vat.

Volgens analist Louise Dickson van Rystad Energy houdt het tekort aan de aanbodkant aan en rekenen beleggers op een verdere stijging van de vraag naar olie. Een kortstondige opleving richting de 100 dollar sluit Dickson dan ook niet uit.

Bedrijfsnieuws

HSBC wil voor 2 miljard dollar aandelen inkopen, meldde de Brits-Aziatische bankreus, die een recordwinst behaalde over het derde kwartaal. De Amerikaanse notering van HSBC won maandag in New York ruim 1,5 procent.

PayPal wil het social mediaplatform Pinterest niet overnemen. Dat stelde het betaalbedrijf na geruchten. Het aandeel Pinterest daalde bijna 13 procent. PayPal won bijna 3 procent

Autoverhuurbedrijf Hertz heeft 100.000 Tesla's besteld en wil geheel elektrisch worden, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel Tesla steeg bijna 13 procent.

Kimberly-Clark verlaagde zijn outlook na gemengde resultaten in het derde kwartaal. "Onze resultaten werden geraakt door de aanzienlijke inflatie en de verstoringen in de aanvoerketen, waardoor onze kosten harder stegen dan we hadden verwacht", aldus CEO Mike Hsu in een toelichting op de cijfers. Het aandeel verloor ruim 2 procent.

S&P 500 index               4.566,48 (+0,5%)
Dow Jones index            35.741,15 (+0,2%)
Nasdaq Composite           15.226,71 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225               29.137,01 (+1,9%)
Shanghai Composite       3.612,88 (+0,1%)
Hang Seng                26.028,94 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1601. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1611.

USD/JPY Yen   113,92
EUR/USD Euro  1,1601
EUR/JPY Yen   132,16

MACRO-AGENDA:
15:00 Case Shiller huizenprijzen - Augustus (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Oktober (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS
07:00 Novartis - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
07:00 Orange - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 UBS - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
08:00 Reckitt Benckiser - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 3M - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Eli Lilly - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 General Electric - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Hasbro - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Lockheed Martin - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 UPS - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Alphabet (Google) - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Advanced Micro Devices - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Robinhood - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Twitter - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Visa - Cijfers derde kwartaal (VS)


De koers van het aandeel 3M noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Apple Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel General Electric noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Just Eat Takeaway.com noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PayPal noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Tesla Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Twitter noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Twitter Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel VISA noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

januari 31, 2023

Belangrijke beursweek met Fed en ECB

januari 31, 2023

Grootste stijger AEX: ASM International (ASMI)

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel