Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schiphol komt met plan om vliegtuigen duurzamer te laten taxiën

Schiphol komt met plan om vliegtuigen duurzamer te laten taxiën
25 okt 2021 om 13:56

SCHIPHOL (ANP) – Schiphol en andere partijen uit de luchtvaart hebben een stappenplan gepresenteerd om vliegtuigen duurzamer te laten taxiën. Het plan moet helpen om tijdens het rijden van de vliegtuigen over de grond het brandstofgebruik op de luchthaven en de daarmee gepaarde CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot sterk te verminderen. De partijen hebben het voorstel aangeboden aan Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Het idee is vliegtuigen voortaan van en naar de start- en landingsbaan te brengen met een speciaal sleepvoertuig, waar eerder een proef mee is gedaan. Dan kunnen de vliegtuigmotoren voor het grootste deel uit blijven. Voor dit nieuwe taxiproces zijn volgens Schiphol wel ingrijpende aanpassingen nodig aan infrastructuur, processen en techniek.

Halverwege volgend jaar worden twee nieuwe sleepvoertuigen in gebruik genomen voor een vervolgproef. Als de proeffase succesvol is, kan worden begonnen met het duurzaam taxiën van vliegtuigen van en naar de Polderbaan. Uiteindelijk zou duurzaam taxiën uiterlijk 2030 de standaardprocedure moeten zijn op heel Schiphol.

Schiphol reageerde maandag ook op het nieuwe klimaatrapport van het KNMI. Daarin wordt volgens de luchthaven de urgentie om te verduurzamen nogmaals benadrukt. “We hebben ambitieuze doelstellingen en hebben daarin al stappen gezet. Belangrijk is dat we de komende jaren met elkaar doorpakken.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.